Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαφωνίες στην ΕΚΤ μετά την απόφαση για τη σύσφιξη της πολιτικής - Δυσαρέσκεια από αρκετούς τραπεζίτες

Διαφωνίες στην ΕΚΤ μετά την απόφαση για τη σύσφιξη της πολιτικής - Δυσαρέσκεια από αρκετούς τραπεζίτες
Το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων αυξήθηκε, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες χώρες της Νότιας Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Οι διοικητές - μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκαταλείπουν το Άμστερνταμ ανικανοποίητοι, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, αφού ο πληθωρισμός ρεκόρ τους ανάγκασε να κάνουν παραχωρήσεις σχετικά με τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχασαν το δρόμο τους», είπε στους FT ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την απόφαση της Πέμπτης.
Αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς πάνω από το μηδέν - ταχύτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές - για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 8,1% είναι τώρα τετραπλάσιος του στόχου της τράπεζας στο 2%.
Ο σύμβουλος είπε ότι η ΕΚΤ είχε επιτύχει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων αυξήθηκε, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, ενώ το ευρώ υποχώρησε σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Χαρούμενα τα... γεράκια

Σύμφωνα με τους FT, τα γεράκια της ΕΚΤ είναι πιο χαρούμενα καθώς βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.
"Πήγε καλά.
Τελικά αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση κατά του πληθωρισμού, οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε ένας διοικητής από αυτό το στρατόπεδο.
Στην πραγματικότητα, η συμφωνία, η οποία συντάχθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, σήμαινε ότι και οι δύο πλευρές έκαναν παραχωρήσεις.
Μετά από δείπνο μαζί το απόγευμα της Τετάρτης κάτω από τον πίνακα του Ρέμπραντ «The Night Watch In the Rijksmuseum» με τον Ολλανδό βασιλιά και βασίλισσα Willem-Alexander και Maxima, τον πρωθυπουργό Mark Rutte και την υπουργό Οικονομικών Sigrid Kaag, το συμβούλιο συνεδρίασε ξανά την Πέμπτη για να υπάρξει ομόφωνα συμβιβασμός.

Παραχωρήσεις

Τα γεράκια συμφώνησαν να υποχωρήσουν στην προσπάθεια τους η κεντρική τράπεζα να τερματίσει το οκταετές πείραμα του αρνητικού επιτοκίου τον επόμενο μήνα, μέσω μιας επιθετικής αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5%.
Αντίθετα, η ΕΚΤ είπε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Αλλά σε αντάλλαγμα, τα γεράκια κέρδισαν τη δέσμευση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά «ένα μεγαλύτερο βήμα» τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό «συνεχίζονται ή επιδεινώνονται».
Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για αρκετούς μήνες ακόμη, οι περισσότεροι επενδυτές υποθέτουν ότι αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση 50 μ.β. σε τρεις μήνες είναι πολύ πιθανή.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού του δημοσίου αυξήθηκε ως απάντηση στην επιθετική μετατόπιση αυτής της εβδομάδας.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,08 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,43%.
Στην Ιταλία η απόδοση των 10 ετών αυξήθηκε κατά 0,24 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,61%.
Ορισμένοι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι που η ΕΚΤ δεν ανέλαβε σαφέστερη δέσμευση να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εάν χρειαζόταν για να αποφευχθεί νέα κρίση χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και οι σύμβουλοι συμφώνησαν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde θα χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου της για να τονίσει την προθυμία τους να λανσάρουν ένα νέο εργαλείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.
Ένας σοβαρός «κατακερματισμός» στο κόστος δανεισμού των χωρών μελών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στις ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το 2014 – μια εποχή που η απειλή κρίσης χρέους σε πιο ευάλωτα κράτη μέλη κινδύνευε να οδηγήσει σε διάλυση της νομισματικής ζώνης .
Αλλά οι περισσότεροι διοικητές συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου έως ότου γίνει πραγματικότητα, καθώς θα μπορούσε να αποκλειστεί από τους δικηγόρους της ΕΚΤ επειδή δεν ήταν «αναλογικά ή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης