Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Για απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορείται ο Trump – Πολιτικό hoax λέει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Για απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορείται ο Trump – Πολιτικό hoax λέει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Τι αναφέρουν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Σχετικά Άρθρα

Για απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump η έρευνα (βάσει των πρώτων συμπερασμάτων της) που διεξάγει το Κογκρέσο σχετικά με την εισβολή οπαδών του πρώην ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, λίγες ημέρες πριν ορκιστεί στο προεδρικό αξίωμα ο Joe Biden.
Σύμφωνα με την έρευνα ο Trump ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την εξέγερση στο Καπιτώλιο στο πλαίσιο μιας απόπειρας πραξικοπήματος.
Η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της επιτροπής, Liz Cheney είπε ότι ο Trump ήταν αυτός που «άναψε τη σπίθα της επίθεσης», ενώ ο Δημοκρατικός Bennie Thompson υποστήριξε ότι η εξέγερση αυτή έθεσε σε κίνδυνο την αμερικανική Δημοκρατία.

Συνεντεύξεις

Ύστερα από έναν χρόνο από την επίθεση η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η αρμόδια ειδική επιτροπή άρχισε χθες Πέμπτη 9/6 τις εργασίες παρουσιάζοντας μέρος των συνεντεύξεων που είχε με μέλη του στενού κύκλου του Trump.
Ανάμεσα στο υλικό που προβλήθηκε, ήταν η τοποθέτηση του πρώην γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Bill Barr, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί του Trump περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές, ήταν αβάσιμοι αλλά και της Ivanka Trump, η οποία υπογράμμισε ότι αποδέχεται την θέση του Barr σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας του πατέρα της.
Στην τοποθέτηση του ο Thompson, πρόεδρο της επιτροπής, ανέφερε πως «η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας απόπειρας πραξικοπήματος, μια θρασύδειλη απόπειρα για την ανατροπή της κυβέρνησης».
«Η βία δεν ήταν τυχαία.
Ήταν η τελευταία κίνηση του Trump» ανέφερε ο Thompson.

Οι διαδηλωτές

Σύμφωνα με την Liz Cheney, «αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο μας και πολέμησαν για ώρες την επιβολή του νόμου κινητοποιήθηκαν από αυτό που τους είπε ο πρόεδρος Trump: ότι οι εκλογές κλάπηκαν και ότι αυτός ήταν ο νόμιμος πρόεδρος».
«Ο πρόεδρος Trump κάλεσε τον όχλο, τον συγκέντρωσε και άναψε τη σπίθα αυτής της επίθεσης» υποστήριξε η Cheney.
Από την πλευρά της η αστυνομικός Caroline Edwards, η πρώτη αστυνομικός που τραυματίστηκε από τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατέθεσε πως το πλήθος την αποκαλούσε «προδότη» ενώ περιέγραψε τι συνέβη κάνοντας λόγο για «σκηνή πολέμου» και μάχες σώμα με σώμα. Στοιχεία έδωσε και ο Nick Quested, ένας Βρετανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσε τις κινήσεις της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys την ημέρα της επίθεσης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το μένος και τη βία των διαδηλωτών.
Υπενθυμίζεται πως στα επεισόδια εκείνης της ημέρας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Αργότερα 4 αστυνομικοί αυτοκτόνησαν.

Πολιτικό hoax

Πριν την έναρξη των εργασιών της επιτροπής ο Trump σε δηλώσεις του, απέρριψε το έργο της κάνοντας λόγο για πολιτικό hoax (απάτη) ενώ είπε πως η επίθεση των οπαδών του ήταν «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».
«Η επιτροπή δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή τον λόγο που οδήγησε το μεγάλο πλήθος να συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου 2021».
Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν διαδήλωση, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας μας για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της.
Αφορούσε τις εκλογές που νοθεύτηκαν και τη νίκη που εκλάπη» ανέφερε ο Donald Trump στον ιστότοπο Truth Social που έχει δημιουργήσει, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει για ακόμη μια φορά κάποια απόδειξη για αυτή τη θεωρία του.
Σημειώνεται πως ο Trump έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Έπειτα από περίπου έναν χρόνο έρευνας, η επιτροπή άρχισε να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας), σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.
Τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής – επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικάνων – άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης