Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πληθωρισμός 8,3% στις ΗΠΑ στο επίκεντρο, αναμένεται χειρότερος του αναμενόμενου… προειδοποιεί η J P Morgan

O πληθωρισμός 8,3% στις ΗΠΑ στο επίκεντρο, αναμένεται χειρότερος του αναμενόμενου… προειδοποιεί η J P Morgan
Η JPMorgan αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% τον Μάιο 2022, σε σχέση με την μέση εκτίμηση για 8,2%

Στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου 2022 επικεντρώνεται η διεθνής αγορά και με βάση όλες τις ενδείξεις και προειδοποιήσεις θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Με βάση την JPMorgan, και τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί θα είναι χειρότερος του αναμενόμενου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πιθανότατα αυξήθηκε επιπλέον 0,8% τον Μάιο.
Αυτό το άλμα θα οφείλεται σε μια ισχυρή αύξηση των τιμών της ενέργειας (4,6%) —καθώς οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν αισθητά — μαζί με την αύξηση στις τιμές των τροφίμων (0,7%) και τον βασικό δείκτη (0,47%).
Η JPMorgan αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% τον Μάιο 2022, σε σχέση με την μέση εκτίμηση για 8,2%.
Η J P Morgan αναμένει κάποια συγκράτηση στον βασικό δείκτη, ο οποίος βλέπει να μειώνεται από 6,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε 5,8%, κάτω από τις μέσες εκτιμήσει 5,9% της Wall Street.

Κατά την J P Morgan οι τιμές των καταλυμάτων έχουν επίσης αυξηθεί 2% καθώς αυξάνεται ο τουρισμός.
Ταυτόχρονα, οι τιμές των μέσων μεταφοράς έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά πρόσφατα, γεγονός που πιθανότατα αντανακλά την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.
Η JPM αναμένει αύξηση 1,5% στις τιμές των μέσων μεταφοράς για τον Μάιο.

Τέλος, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός ήταν ισχυρός τον τελευταίο καιρό, οι τιμές επικοινωνίας κινήθηκαν πτωτικά τους τελευταίους μήνες και η JPM αναμένει ότι αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και τον Μάιο, με πτώση των τιμών κατά 0,2% κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι τιμές των ενδυμάτων μειώθηκαν επίσης τον Απρίλιο μετά από μια σειρά ισχυρών κερδών και αναμένουμε επιπλέον πτώση 0,1% για τον Μάιο.

Προειδοποιεί και ο Λευκός Οίκος

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, επειδή το φυσικό αέριο επιδεινώθηκε καθώς οι τιμές ήταν 8,5% υψηλότερες τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.
Οι τιμές στα καύσιμα συνδέονται και με τα αεροπορικά ταξίδια, οπότε αγγίζει και τον πυρήνα του πληθωρισμού.
Ωστόσο η πρόβλεψη είναι ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προς το τέλος του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Όχι ακόμη ύφεση

Σε ερώτηση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου εάν η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, ανέφερε ότι τα κέρδη στην αγορά εργασίας και η ζήτηση για αγαθά δεν υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση.
Είναι «πολύ απίθανο», οι ΗΠΑ να βρεθούν σε ύφεση ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο στις οικονομικές του προβλέψεις ο Λευκός Οίκος έχει πέσει πολύ έξω, οπότε οι εκτιμήσεις περί ύφεσης… είναι έννοιες σχετικές…
CCCC.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης