Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η Ρωσία «δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της» όπως έκανε η ΕΣΣΔ - Η οικονομία της θα παραμείνει ανοιχτή

Putin: Η Ρωσία «δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της» όπως έκανε η ΕΣΣΔ - Η οικονομία της θα παραμείνει ανοιχτή
H Μόσχα θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας εντείνontaw τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, είπε ο Ρώσος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε ότι δεν θα πέσει κανένα Σιδηρούν Παραπέτασμα στη ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, επειδή η Μόσχα δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων παγκοσμίως, προς τη σημαντικότερη συρρίκνωση της οικονομίας της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.
Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του «κλεισίματος» της ρωσικής οικονομίας, ο Putin  είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή.
«Δεν θα έχουμε μια κλειστή οικονομία» διαβεβαίωσε, μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή», πρόσθεσε.
Ο Putin είχε δηλώσει το 2005 ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα επειδή εκατομμύρια Ρώσοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και η ίδια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάλυση.
Μετά την αποχώρηση μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και επενδυτών από τη Ρωσία, η Μόσχα λέει ότι θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας ενώ θα εντείνει τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
«Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί», κατέληξε ο Putin.

Παρέπεμψε για ιστορικές αναλογίες στην πολιτική του Μεγάλου Πέτρου

Σε μια αλλη αποστροφή του λόγου, ο Ρώσος πρόεδρος συνέκρινε την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, ο οποίος διεξήγαγε πολέμους ενάντια στη Σουηδία και τη Φινλανδία και τμήμα των χωρών της Βαλτικής, εισβάλλοντας τα εδάφη τους.
«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…).
Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Putin μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ.
«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.
«Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε ο Vladimir Putin.

Η κυβέρνηση αυξάνει τα αποθεματικά - λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας

Παρά την πολιτική βούληση του Ρώσου προέδρου να παραμείνει ανοικτή η οικονομία της Ρωσίας, προφανώς πραγματοποιώντας στροφή προς την Ασία, στην παρούσα φάση η Ρωσία απειλείται σε σοβαρή οικονομική ύφεση λόγω των κυρώσεων της Δύσης και της μαζικής εξόδου  δεκάδων δυτικών εταιρειών, και για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση ενίσχυσε με 551,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (που ισοδυναμούν με 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τα αποθεματικά έκτακτης ανάγκης για να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης της οικονομίας.
«Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομικής ανάπτυξης, υπό τις τρέχουσες συνθήκες εξωτερικών περιορισμών», ανέφερε η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση . 
Η αύξηση των αποθεματικών έκτκατης ανάγκης προήλθε από τα πρόσθετα κέρδη που αποδίδουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας και που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την ημέρα παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, η Ρωσία κατεύθυνε τα υψηλά κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο κρατικό επενδυτικό της ταμείο που ελέγχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο χρηματοδοτεί μεγάλα επενδυτικά έργα.
Αλλά πλέον θα τα μεταφέρει στα έκτακτα αποθεματικά που αποτελούν ένα πιο ευέλικτο απόθεμα ρευστότητας, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να καλύπτει το δημοσιονομικό έλλειμμα, να στηρίζει κοινωνικές δαπάνες όπως η πρόσφατη έκτακτη αύξηση στις συντάξεις και να λαμβάνει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Μόνο το μήνα Μάιο η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε 791,6 δισεκατομμύρια ρούβλια (13,56 δισεκατομμύρια δολάρια) στα έκακτα αποθεματικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης