Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, με το βλέμμα στις πληθωριστικές πιέσεις - Στο -2,38% ο S&P 500, o Nasdaq -2,75%

Sell off στη Wall, με το βλέμμα στις πληθωριστικές πιέσεις - Στο -2,38% ο S&P 500, o Nasdaq -2,75%
Πτωτικά η Wall Street...

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 9 Ιουνίου, λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων και των ανοδικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό. 
Η προσοχή της αμερικανικής χρηματαγοράς παρέμεινε στραμμένη στα στοιχεία για την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ, με τα σχετικά δεδομένα για τον Μάιο να ανακοινώνονται την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Οι επενδυτές αναμένουν να δουν εάν ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα παραμείνει κοντά στα υψηλά των τελευταίων 40 ετών, όπως διαμορφώθηκε τον Απρίλιο.
Κάτι τέτοιο θα... σιγούρευε ακόμα περισσότερο την άποψη πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Πάντως, όπως μεταδίδεται τις τελευταίες, ώρες, ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 8%.
Από την άλλη, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,03% και το yield του 2ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,80%. 
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore ISI, Julian Emanuel, οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη 30%, εάν η ένταση αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.
Ο Emanuel αναθεώρησε επί τα χείρω την τιμή - στόχο του για τον δείκτη S&P 500 το 2022, στις 4.300 μονάδες, από 4.800 μονάδες, ωστόσο «περιέγραψε» άλλο ένα, ακόμα πιο πτωτικό σενάριο, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί στις 2.900 μονάδες - ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2020, μόλις η αγορά άρχισε να ανακάμπτει μετά την κατάρρευση που επέφερε η πανδημική κρίση.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,94%, στις 32.272 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -2,38%, στις 4.017 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -2,75%, στις 11.754 μονάδες.
fdsa_2.JPG
Στο ταμπλό, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι τίτλοι των καζίνο, με τη Las Vegas Sands στο -4,5% και την Caesars Entertainment στο -2,9%, ενώ ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Pinduoduo πραγματοποίησε βουτιά άνω του 10%.
Με απώλειες σχεδόν 1,4% κινήθηκε και η μετοχή της Five Below, καθώς ο λιανοπωλητής έχασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του στο πρώτο τρίμηνο και υποβάθμισε το guidance για την τρέχουσα περίοδο.
Αντίθετα, η Tesla πραγματοποίησε αρχικώς άλμα άνω του 3,5%, καθώς η UBS αναβάθμισε τη σύσταση στον τίτλο της σε "buy", αλλά «έκλεισε» στο -0,9%.  
Ορισμένες μεγάλες μετοχές τεχνολογίας δυσκολεύτηκαν επίσης, με τις Meta Platforms να υποχωρούν σχεδόν 4% και την Amazon να σημειώνει πτώση 2,3%.
Η Boeing είχε τη χειρότερη επίδοση στον Dow, με πτώση άνω του 3%.

Στα μάκρο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 27.000 την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό πέντε μηνών στις 229.000, αλλά σχεδόν ολόκληρη η αύξηση φάνηκε να προέρχεται από εποχιακές ιδιορρυθμίες αντί για αυξανόμενες απολύσεις.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεψαν ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας θα ανέλθουν συνολικά σε 195.000 το επταήμερο που έληξε στις 4 Ιουνίου.
Τα στοιχεία είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

Παράλληλα, ο πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς η πτώση στις τιμές των μετοχών αντιστάθμισε την άνοδο της αξίας των κατοικιών, ανακοίνωσε η Fed.
Η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών διολίσθησε στα 149,3 τρισ. δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 149,8 τρισ. δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους.

Στα εμπορεύματα, ράλι σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από τη φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγών στις ΗΠΑ, στις οποίες έχουν στραφεί οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στις προμήθειες, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF ενισχύθηκε +7% στα 85 ευρώ.

Ήπια πτώση καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,4% στα 123 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,5% στα 121,51 δολ. το βαρέλι.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε 1,71%, στις 14.198 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,54%, στις 7.476 μονάδες.
Στις 6.358 μονάδες με πτώση 1,4% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 1,9%, στις 23.776 μονάδες.

Στα μάκρο, η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2022.
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), θα τερματιστούν την 1η Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
«Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι σχετικά με ένα πιθανό πρόγραμμα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σημαίνει ότι τα περιφερειακά ομόλογα θα παραμείνουν ευάλωτα σε sell -off.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης