Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για νέα οικονομική κρίση ετοιμάζεται η λέσχη Bilderberg - Ποια θέματα συζήτησε

Για νέα οικονομική κρίση ετοιμάζεται η λέσχη Bilderberg - Ποια θέματα συζήτησε

Η λέσχη Bilderberg συζήτησε μια πιθανή οικονομική κατάρρευση

 

Ο γεωπολιτικός άξονας της Ρωσίας και της Κίνας ήταν ο κύριος στόχος της φετινής συνάντησης της Ομάδας Bilderberg, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου.
Αλλά ίσως πιο καθηλωτικό ήταν το γεγονός ότι συζήτησε μια πιθανή οικονομική κατάρρευση – συγκεκριμένα, πώς θα διασφαλιστεί η συνέχεια του στάτους εν μέσω οικονομικών ανατροπών.

Ποια είναι η λέσχη Bilderberg

Η λέσχη Bilderberg, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1954, δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Κάθε λίγα χρόνια, περίπου 120 με 140 πολιτικοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία, την οικονομία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα μέσα ενημέρωσης προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη συνάντηση, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από την Ευρώπη.
Από αυτούς τους αριθμούς, περίπου το ένα τέταρτο προέρχεται από την πολιτική και την κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλους τομείς.
Συνήθως, η ομάδα συναντιέται στο Chantilly της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, αλλά κρατούν μυστική την πραγματική τοποθεσία φέτος.
Ωστόσο, στη δημόσια λίστα των συμμετεχόντων, η φετινή συνάντηση περιελάμβανε άτομα όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, ο γερουσιαστής Kyrsten Sinema από την Αριζόνα και ο διευθυντής της CIA William J. Burns.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν επίσης οι παγκόσμιες τραπεζικές και χρηματοοικονομικές βιομηχανίες, ενώ παρευρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger, ο οποίος προκάλεσε διαμάχη προτείνοντας η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να τερματίσει τον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Τα θέματα

Η Ουκρανία αναφέρθηκε ως το τελευταίο θέμα συζήτησης στη συνάντηση.
Ωστόσο, μεγάλη σημασία δόθηκε στη συνολική γεωπολιτική αναδιάταξη και τις συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις.
Στο δελτίο τύπου της, η λέσχη ανέφερε ότι η συνάντηση είναι ένα φόρουμ άτυπων συζητήσεων για μεγάλα θέματα.
«Οι συναντήσεις διεξάγονται σύμφωνα με τον Κανόνα του Chatham House, ο οποίος δηλώνει ότι οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έλαβαν, αλλά ούτε η ταυτότητα ούτε η σχέση του ομιλητή ή οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντος μπορεί να αποκαλυφθούν».
Η τελευταία φορά που η Ομάδα Bilderberg συναντήθηκε ήταν το 2019, με το συνέδριο να ξεκινά με αισιόδοξα θέματα όπως «Μια σταθερή στρατηγική τάξη» και «Τι έπεται για την Ευρώπη;»
Φέτος, το χάος και η κρίση κυριάρχησαν στην ατζέντα, με το κορυφαίο θέμα να δείχνει τις «Παγκόσμιες ανακατατάξεις» και τις «Προκλήσεις του ΝΑΤΟ».
Τα άλλα θέματα ήταν «Κίνα», «Επανευθυγράμμιση Ινδο-Ειρηνικού», «Σινο-Η.Π.Α. Τεχνικός ανταγωνισμός», «Ρωσία», «Συνέχεια της κυβέρνησης και της οικονομίας», «Διαταραχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», «παραπληροφόρηση», «Ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα», «Υγεία μετά την πανδημία», «κατακερματισμός των δημοκρατικών κοινωνιών», «Εμπόριο και αποπαγκοσμιοποίηση» και «Ουκρανία».
Η λέσχη συζήτησε επίσης θέματα με ειδικούς στη Ρωσία και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Celeste Wallander και της πρώην αναπληρώτριας συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Nadia Schadlow.
Υπήρχαν επίσης οθόνες βίντεο για όσους παρευρέθηκαν εικονικά, όπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης