Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση βρετανικής μελέτης: Κάποιες παράκτιες πόλεις σε λίγο δεν θα υπάρχουν - Καταστροφική η κλιματική αλλαγή

Δραματική προειδοποίηση βρετανικής μελέτης: Κάποιες παράκτιες πόλεις σε λίγο δεν θα υπάρχουν - Καταστροφική η κλιματική αλλαγή
Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας «έφθασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2021
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις παράκτιες κοινότητες, εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αναγκάσουν τους ανθρώπους -τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό- να μετεγκατασταθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών.
Αναφερόμενος σε αυτό που περιέγραψε ως «τη δυσκολότερη από όλες τις άβολες αλήθειες», ο James Bevan είπε ότι μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι «ορισμένες από τις κοινότητές μας, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούν να εκτιμηθούν με τα μέχρι τώρα δεδομένα».
«Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια και να χτίσουμε καλύτερα ακόμη και μετά τις πλημμύρες ποταμών, δεν ισχύει το ίδιο για τη γη που η διάβρωση των ακτών έχει επηρεάσει ή βυθίσει», πρόσθεσε ο Bevan.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί απειλή για πολλές παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών εθνών στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας «έφθασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2021, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 4,5 mm ετησίως την περίοδο 2013-2021».
Αυτό, είπε ο WMO, ήταν «υπερδιπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ 1993 και 2002» και «κυρίως λόγω της επιταχυνόμενης απώλειας μάζας πάγου από τους πόλους».
Και αυτή η εικόνα είναι πιθανό να έχει «μείζονες επιπτώσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους των ακτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης