Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 5 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις το καλοκαίρι σύμφωνα με τον... Bill Gates - Όχι δεν είναι αυτά που φαντάζεστε

Τα 5 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις το καλοκαίρι σύμφωνα με τον... Bill Gates - Όχι δεν είναι αυτά που φαντάζεστε
Οι προτάσεις του Bill Gates 
Σχετικά Άρθρα

Mε δημοσίευση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Bill Gates προτείνει τα πέντε καλύτερα βιβλία - σύμφωνα με τον ίδιο - που μπορεί κανείς να διαβάσει στις καλοκαιρινές του διακοπές. 
Ωστόσο, ο  Gates ομολογεί πως οι επιλογές του, παρότι καλύπτουν, μια γκάμα θεματικών ενοτήτων, δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς, θερινό ανάγνωσμα…

Η ανάρτηση με τις προτάσεις του Bill Gates:

Καθώς έφτιαχνα τη λίστα με τα προτεινόμενα αναγνώσματα για το καλοκαίρι, συνειδητοποίησα ότι τα θέματα που καλύπτουν ακούγονται αρκετά βαριά για διάβασμα στις διακοπές. Υπάρχουν εδώ βιβλία για την ισότητα των φύλων, την πολιτική πόλωση, την κλιματική αλλαγή και τη σκληρή αλήθεια ότι η ζωή δεν πάει ποτέ όπως νομίζουν οι νέοι.
Δεν ακούγεται ακριβώς σαν διάβασμα στην παραλία….
Αλλά κανένα από τα πέντε παρακάτω βιβλία δεν είναι βαρύ (παρόλο που, σε σχεδόν 600 σελίδες, το The Lincoln Highway είναι κυριολεκτικά βαρύ). 
Καθένας από τους συγγραφείς —τρεις μυθιστοριογράφοι, ένας δημοσιογράφος και ένας επιστήμονας— μπόρεσε να πάρει ένα βαρετό θέμα και να το κάνει συναρπαστικό χωρίς να θυσιάζει καμία πολυπλοκότητα.
Μου άρεσαν και τα πέντε αυτά βιβλία και ελπίζω να βρείτε κάτι εδώ που θα απολαύσετε επίσης.

The Power , της Naomi Alderman.
Χαίρομαι που ακολούθησα τη σύσταση της μεγαλύτερης κόρης μου και διάβασα αυτό το μυθιστόρημα. Χρησιμοποιεί έξυπνα μια ιδέα -τι θα γινόταν αν όλες οι γυναίκες στον κόσμο αποκτούσαν ξαφνικά τη δύναμη να παράγουν θανατηφόρα ηλεκτροσόκ από το σώμα τους;- για να διερευνήσει τους ρόλους των φύλων και την ισότητα των φύλων. Διαβάζοντας το The Power, απέκτησα μια ισχυρότερη και πιο σπλαχνική αίσθηση της κακοποίησης και της αδικίας που βιώνουν πολλές γυναίκες σήμερα. Και επέκτεινα την εκτίμησή μου για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα θέματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Why We’re Polarized , του Ezra Klein
Είμαι γενικά αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά ένα πράγμα που μειώνει λίγο την προοπτική μου είναι η αυξανόμενη πόλωση στην Αμερική, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτική. Σε αυτό το διορατικό βιβλίο, ο Klein υποστηρίζει πειστικά ότι η αιτία αυτής της διάσπασης είναι η ταυτότητα – το ανθρώπινο ένστικτο να αφήσουμε τις ομαδικές μας ταυτότητες να καθοδηγούν τη λήψη των αποφάσεών μας. Το βιβλίο είναι βασικά για την αμερικανική πολιτική, αλλά είναι επίσης μια συναρπαστική ματιά στην ανθρώπινη ψυχολογία.

The Lincoln Highway , του Amor Towles.
 [Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ ως “Λεωφόρος Λίνκολν”]. Έβαλα το βιβλίο του Towles “A Gentleman in Moscow” στη λίστα με τα καλοκαιρινά βιβλία μου το 2019, αλλά μου άρεσε αυτό το επόμενο μυθιστόρημα ακόμα περισσότερο. Τοποθετημένο το 1954, αφορά σε δύο αδέρφια που προσπαθούν να οδηγήσουν από τη Νεμπράσκα στην Καλιφόρνια για να βρουν τη μητέρα τους. Το ταξίδι τους ανατρέπεται από έναν ασταθή έφηβο που έρχεται από το παρελθόν του μεγαλύτερου αδελφού. Ο Towles εμπνέεται από τα ταξίδια των διάσημων ηρώων και φαίνεται να λέει ότι τα προσωπικά μας ταξίδια δεν είναι ποτέ τόσο γραμμικά ή προβλέψιμα όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε.

The Ministry for the Future , του Kim Stanley Robinson. 
Όταν προωθούσα τοβιβλίο μου για την κλιματική αλλαγήπέρυσι, πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι έπρεπε να διαβάσω αυτό το μυθιστόρημα, επειδή δραματοποίησε πολλά από τα θέματα για τα οποία είχα γράψει. Χαίρομαι που το πήρα, γιατί είναι υπέροχο. Είναι τόσο περίπλοκο που είναι δύσκολο να το συνοψίσουμε, αλλά ο Robinson παρουσιάζει μια συναρπαστική και συναρπαστική ιστορία, που εκτείνεται σε δεκαετίες και ηπείρους, γεμάτη με συναρπαστικές ιδέες και ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος , του Vaclav Smil. 
Άλλο ένα αριστούργημα από έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα βιβλία του Vaclav, τα οποία διαβάζονται σαν σχολικά βιβλία και εμβαθύνουν σε ένα θέμα, αυτό είναι γραμμένο για ένα ευρύ κοινό και δίνει μια επισκόπηση των κύριων τομέων της εμπειρίας του. Αν θέλετε μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη εκπαίδευση στην αριθμητική σκέψη για πολλές από τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διαμορφώνουν την ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε. Είναι ένα tour de force. Μπόνους: Μπορείτε να κατεβάσετε ένα δωρεάν κεφάλαιο από το Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος στη σελίδα πλήρους κριτικής.

w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης