Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 5,4% η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' 3μηνο του 2022 - Άνω των εκτιμήσεων

Στο 5,4% η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' 3μηνο του 2022 - Άνω των εκτιμήσεων
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,9% σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα
Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2022.
Συγκεκριμένα, στην τελική μέτρηση για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Τα τελευταία μεγέθη είναι ανοδικά αναθεωρημένα μετά την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Μαΐου. Τότε η Eurostat είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση.
Τα τελικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η ανάπτυξη κέρδισε έδαφος το πρώτο τρίμηνο μετά το αδύναμο κλείσιμο του 2021, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την πρόκληση σοβαρών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η ανάπτυξη είχε επιβραδύνει σημαντικά το τελευταία τρίμηνο του 2021, στο 0,2% από τριμηνιαία επέκταση 2,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Η ανάπτυξη του α' τριμήνου ήταν πολύ πιο ισχυρή στις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με την Ιρλανδία να εμφανίζει τριμηνιαίο άλμα 10,8%, τη Λετονία 3,6% και την Ελλάδα 2,3%. Στον αντίποδα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εμφάνισε αναιμική ανάπτυξη 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη, μόλις 0,1%, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη, συρρίκνωση 0,2%.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε παράλληλα ότι η απασχόληση αυξήθηκε 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 2,9% σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας ανοδικά τα αρχικά της στοιχεία από 0,5% και 2,6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης