Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω Credit Suisse - Ο DAX -0,4%

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω Credit Suisse - Ο DAX -0,4%
Η προειδοποίηση της Credit Suisse για ζημιές στο τρίμηνο, πλήττει τις μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Τραπεζικές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η προειδοποίηση της Credit Suisse για την κερδοφορία πλήττει τις μετοχές.
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4% στις 14.516 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,2% στις 7.580 μονάδες.
Στις 6.478 μονάδες με πτώση 0,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,5% στις 24.257 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,2% στις 8.824 μονάδες.
Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 6% μετά την προειδοποίηση για ζημιές στο β' τρίμηνο 2022.
Στον αντίποδα, ο τίτλος της Zara ενισχύεται 4%, καθώς ανακοίνωσε άλμα 80% στα καθαρά κέρδη Φεβρουαρίου - Απριλίου 2022.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 0,4%, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 10/6.

Στο 5,4% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το α' 3μηνο του 2022 - Άνω των εκτιμήσεων

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2022.
Συγκεκριμένα, στην τελική μέτρηση για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Τα τελευταία μεγέθη είναι ανοδικά αναθεωρημένα μετά την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Μαΐου. Τότε η Eurostat είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση.
Τα τελικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η ανάπτυξη κέρδισε έδαφος το πρώτο τρίμηνο μετά το αδύναμο κλείσιμο του 2021, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την πρόκληση σοβαρών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η ανάπτυξη είχε επιβραδύνει σημαντικά το τελευταία τρίμηνο του 2021, στο 0,2% από τριμηνιαία επέκταση 2,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Η ανάπτυξη του α' τριμήνου ήταν πολύ πιο ισχυρή στις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με την Ιρλανδία να εμφανίζει τριμηνιαίο άλμα 10,8%, τη Λετονία 3,6% και την Ελλάδα 2,3%. Στον αντίποδα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εμφάνισε αναιμική ανάπτυξη 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη, μόλις 0,1%, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη, συρρίκνωση 0,2%.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε παράλληλα ότι η απασχόληση αυξήθηκε 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 2,9% σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας ανοδικά τα αρχικά της στοιχεία από 0,5% και 2,6% αντίστοιχα.

Ινδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 4,9% από την Reserve Bank

Η Reserve Bank of India έγινε η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε βαθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο repo κατά 50 μονάδες βάσης,  στο 4,90%.
Η κίνηση της RBI ακολουθεί ένα παρόμοιο βήμα από τις κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τις τελευταίες εβδομάδες και προσθέτει στοιχεία για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που προχωρούην σε όλο και πιο αποφασιστικά βήματα για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ινδία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών τον Απρίλιο, στο 7,79%, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του 6% του ανεκτού εύρους της τράπεζας.

 Άλμα στον πληθωρισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Ο διοικητής της RBI Shatikanta Das απέδωσε την αύξηση σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει απότομες και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.
«Ο πόλεμος οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του πληθωρισμού», τόνισε.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες επαναπροσανατολίζουν και αναβαθμονομούν τις νομισματικές τους πολιτικές.
Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από την αυξημένη αναταραχή της αγοράς, τις αλλαγές νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες και τις διαρροές τους», εξήγησε.
Η ρουπία, η οποία έχει χάσει πάνω από 4% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει προχωρήσει σε πιο επιθετική αυστηροποίηση της πολιτικής της, ανέκαμψε 0,3% στις 77,699.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης