Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 4,9% από την Reserve Bank

Ινδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 4,9% από την Reserve Bank
Η Reserve Bank of India αύξησε το βασικό της επιτόκιο repo κατά 50 μονάδες βάσης,  στο 4,90%
Η Reserve Bank of India έγινε η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε βαθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο repo κατά 50 μονάδες βάσης,  στο 4,90%.
Η κίνηση της RBI ακολουθεί ένα παρόμοιο βήμα από τις κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τις τελευταίες εβδομάδες και προσθέτει στοιχεία για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που προχωρούην σε όλο και πιο αποφασιστικά βήματα για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ινδία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών τον Απρίλιο, στο 7,79%, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του 6% του ανεκτού εύρους της τράπεζας.

Άλμα στον πληθωρισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Ο διοικητής της RBI Shatikanta Das απέδωσε την αύξηση σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει απότομες και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.
«Ο πόλεμος οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του πληθωρισμού», τόνισε.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες επαναπροσανατολίζουν και αναβαθμονομούν τις νομισματικές τους πολιτικές.
Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από την αυξημένη αναταραχή της αγοράς, τις αλλαγές νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες και τις διαρροές τους», εξήγησε.
Η ρουπία, η οποία έχει χάσει πάνω από 4% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει προχωρήσει σε πιο επιθετική αυστηροποίηση της πολιτικής της, ανέκαμψε 0,3% στις 77,699.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης