Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα υψηλά ημέρας η Wall, λόγω μείωσης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο +0,95% ο S&P 500, o Nasdaq +0,94%

Στα υψηλά ημέρας η Wall, λόγω μείωσης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο +0,95% ο S&P 500, o Nasdaq +0,94%
Για έξι συνεχόμενες εβδομάδες από τις αρχές Απριλίου, οι επενδυτές συνέχισαν να αυξάνουν τις short θέσεις τους και, ως εκ τούτου, να ωθούν τη Wall προς χαμηλότερα επίπεδα

Στα υψηλά ημέρας «έκλεισαν» οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη 7 Ιουνίου, λόγω της μείωσης στις αποδόσεις των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές υποχώρησε κάτω από 3%), παρά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου από την Target, που πυροδότησαν φόβους για επικείμενη ύφεση.
Οι μετοχές βρίσκονται πλέον πολύ μακριά από τα χαμηλά τους, που τα έπιασαν τον Μάιο, αλλά οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν η πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών είναι ένα bear market ράλι ή αν η αγορά έχει πιάσει πάτο.
«Για έξι συνεχόμενες εβδομάδες από τις αρχές Απριλίου, οι επενδυτές συνέχισαν να αυξάνουν τις short θέσεις τους και, ως εκ τούτου, να ωθούν τη Wall προς χαμηλότερα επίπεδα.
Αν και αυτή η πτωτική δυναμική εξασθενούσε στα τέλη Μαΐου, η περασμένη εβδομάδα δεν έδειξε σημάδια δυναμικής ανοδικής ροής, προκειμένου να υποστηριχθεί βιώσιμο ράλι», δήλωσε ο αναλυής της Citi, Chris Montagu, σε ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσαν άνοδο 0,8%, στις 33.180 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατέγραψαν αύξηση +0,95%, στις 4.160 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,94%, στις 12.175 μονάδες
αδ_15.JPG
Στα επιχειρηματικά, η Target αναθεώρησε επί τα χείρω επίσης το guidance για τα λειτουργικά περιθώρια για το τρίμηνο.
Aφού υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το περιθώριο τριμήνου, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, η μετοχή της υποχωρούσε 9% και έκλεισει στο -2,3%. 
Οι μετοχές της Walmart ακολούθησαν το Target χαμηλότερα, υποχωρώντας 2,5%.
Οι μεγάλοι λιανοπωλητές έχουν δώσει ανάμεικτα σήματα, ενισχύοντας την αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγοράς, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν «προαναγγέλλεται» η έναρξη πιθανής ύφεσης ή μιας ταχείας αλλαγής στις καταναλωτικές δαπάνες.

«Η συνολική θέση στρέφεται προς αμυντικές μετοχές.
Αίσθησή μας είναι ότι η στροφή προς τα μη κυκλικά χαρτιά και τα blue chips καθώς οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται τους επόμενους μήνες.
Παρεμπιπτόντως, με πολλούς επενδυτές να προσπαθούν να προσδιορίσουν χρονικά την ύφεση, οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε μεγάλες καθοδικές ρήξεις» δήλωσε ο Chris Senyek της Wolfe Research.
Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν, σε γενικές γραμμές, με τις μετοχές της Amazon να υποχωρούν περισσότερο από 3%.
Στα νέα των συμφωνιών, η Kohl's εκτινάχθηκε σχεδόν 9%, αφού ο λιανοπωλητής είπε ότι βρισκόταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Franchise σχετικά με πιθανή εξαγορά.  

Μάκρο 

Συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Ειδικότερα, το έλλειμμα ανήλθε σε 87,1 δισ. δολάρια έναντι 107,7 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, όταν είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 89,5 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο 3,5%, φτάνοντας τα 252,6 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ υποχώρησαν 3,4% στα 339,7 δισ. δολάρια. 
Παράλληλα, προ των πυλών της ύφεσης φαίνεται πως είναι η αμερικανική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τη Fed της Atlanta, το ΑΕΠ θα επεκταθεί το β’ τρίμηνο του 2022 μόλις +0,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης +1,3%.
Σημειώνεται πως ήδη έχει αρχίσει η ποσοτική συρρίκνωση, με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας να μειώνεται κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως σημειώνει η AtlantaFed, «Μετά από πρόσφατες ανακοινώσεις από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών, η Fed της Ατλάντα ανακοινώνει τώρα την αύξηση των πραγματικών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης για το δεύτερο τρίμηνο.
Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών ακαθάριστων εγχώριων επενδύσεων μειώθηκε από 4,4% και -8,3% αντίστοιχα, σε 3,7% και -8,5% αντίστοιχα.
Επίσης, η συμβολή της αλλαγής των πραγματικών καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε από -0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε -0,13 ποσοστιαίες μονάδες.
Εν ολίγοις: ο καταναλωτής των ΗΠΑ χάνει ισχύ, όπως έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα».

Στα εμπορεύματα, πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -1,53% στα 81,29 ευρώ.
Ανοδος καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,62% στα 120,25 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,71% στα 119,34 δολ. το βαρέλι.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού.
H κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμενόταν, ενώ την Πέμπτη 9/6 αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Την Παρασκευή 10/6 αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Μάιο.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε 0,66%, στις 14.556 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 7.598 μονάδες.
Στις 6.500 μονάδες με πτώση 0,74% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,81%, στις 24.366 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν 6,2%.

Ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 7/6 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Reserve Bank of Australia, στο 0,85% από 0,25%.
Πρόκειται για αύξηση διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,17%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,58%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,66% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,53%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης