Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Απαράδεκτα τα επίπεδα του πληθωρισμού - Η αιτία όχι η δημοσιονομική πολιτική αλλά οι διαταραχές στην προσφορά

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ):  Απαράδεκτα τα επίπεδα του πληθωρισμού - Η αιτία όχι η δημοσιονομική πολιτική αλλά οι διαταραχές στην προσφορά
Την κριτική των Ρεπουμπλικανών ότι για την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλά 40 ετών στις ΗΠΑ ευθύνεται το δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας του Biden, απέκρουσε η Yellen μιλώντας στη Γερουσία
Σχετικά Άρθρα

Oι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «απαράδεκτα επίπεδα πληθωρισμού» και χρειάζεται μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να υπονομευτεί η οικονομία, τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen μιλώντας στη Γερουσία.
Στην ίδια ακρόαση η Yellen απέκρουσε την κατηγορία των Ρεπουμπλικανών ότι για την έκρηξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίωn 40 χρόνων φταίει το Πρόγραμμα Διάσωσης ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Biden, προκειμένου να στήριξει την αμερικανική οικονομία κατά το διάστημα της πανδημίας και των lock down.
«Βλέπουμε αυτή τη σιτγμή υψηλές πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Και έχουν ακολουθήσει πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές» είπε η Yellen.
Επομένως δεν είναι δυνατό να υποστηρίζουμε στα σοβαρά ότι ο τρέχων πληθωρισμός αποτελεί αντανάκλαση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της κυβέρνησης Biden, κατέληξε.
Αντίθετα, υποστήριξε, η παρούσα πληθωριστική έκρηξη προκαλείται από τη δυσαρμονία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της υπερβάλλουσας ζήτησης για αγαθά αντί των υπηρεσιών και από τις σοβαρές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα, τόνισε η Yellen.
Επέμεινε ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Biden και είπε ότι στοιχεία της κυβερνητικής νομοθεσίας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των μέτρων για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ έχει δεχθεί πυρά από τους Ρεπουμπλικάνους επειδή παραδέχτηκε ότι έκανε «λάθος» πέρυσι σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης