Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρρειος νίκη για Johnson στην πρόταση μομφής - Πόσο θα αντέξει; - Φωνές να παραιτηθεί

Πύρρειος νίκη για Johnson στην πρόταση μομφής - Πόσο θα αντέξει; - Φωνές να παραιτηθεί
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των 148 ανταρτών Συντηρητικών βουλευτών το επόμενο διάστημα;
Σχετικά Άρθρα

Για πύρρειο νίκη του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ με αφορμή την χθεσινή ψηφοφορία στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος, καθώς αν και διεσώθη στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία με τις 211 θετικές ψήφους που πήρε στην πρόταση μομφής, κατέστη φανερή η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο πρόσωπο του.
Δεν είναι τυχαίο ότι 148 Συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άμεσης αποπομπής του, αριθμός που ως ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν που είχαν καταψηφίσει την πρώην πρωθυπουργό Theresa May τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία και αυτή αν και επιβίωσε της πρότασης μομφής, υπέβαλε έξι μήνες αργότερα την παραίτηση της από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας καθώς είχε χάσει πλέον την επιρροή της.
543.JPG

Συνεχίζουμε

Ο Boris Johnson θα έχει συναντήσεις σήμερα με του υπουργούς του ενώ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του.
«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που φέρνει αποτελέσματα στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους αυτής της χώρας.
Είμαστε στο πλευρό του σκληρά εργαζόμενου βρετανικού λαού και θα συνεχίσουμε τη δουλειά» υπογράμμισε ο Johnson.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Johnson στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης θα παρουσιάσει το όραμά του για τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση του κόστους της φροντίδας των παιδιών και προκειμένου να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν δικό τους σπίτι.

Φωνές να παραιτηθεί

Πάντως, ολοένα και περισσότεροι Συντηρητικοί υποστηρίζουν πως κατά την χθεσινή ψηφοφορία ο Johnson υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι και το άρθρο στην εφημερίδα Times του πρώην ηγέτη των Συντηρητικών, Lord William Hague, ο οποίος υποστήριξε πως έχει έρθει η ώρα για τον Johnson να παραιτηθεί, καθώς κατά την χθεσινή ψηφοφορία, υπέστη το μεγαλύτερο βαθμό απόρριψης από οποιονδήποτε άλλοτε προκάτοχό του.
Σύμφωνα με τον Hague, ο Johnson αν και επέζησε της πρότασης μομφής, η ζημιά που του έγινε είναι σοβαρή.
«Έχουν ειπωθεί λόγια που δεν μπορούν να ανακληθούν, δημοσιεύτηκαν αναφορές που δεν μπορούν να διαγραφούν και οι ψήφοι δείχνουν το μεγαλύτερο βαθμό απόρριψης που έχει βιώσει ποτέ ηγέτης των Τόρις.
Θα πρέπει βαθιά μέσα του να το αναγνωρίσει και να στρέψει τη σκέψη του στο να βρει έναν τρόπο να βγάλει το κόμμα και την χώρα από αυτές τις αγωνίες και την αβεβαιότητα» αναφέρει ο Hague.
«Η φύση αυτής της ανταρσίας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά την καθιστά καταστροφική» υποστηρίζει ο Hague.

Πώς θα πορευτεί;

Αν και ο Johnson υποστήριξε ότι είναι ώρα να επικεντρωθεί στο έργο του, αναφέροντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει, είναι απόριας άξιο το πώς θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.
Πραγματικά τι θα πράξει ο Johnson, αν αυτοί οι 148 «αντάρτες» βουλευτές του αρχίζουν να αρνούνται να στηρίζουν τα διάφορα νομοσχέδια του στη Βουλή;
Άλλωστε, απαιτούνται μόλις 40 για να χάσει η κυβέρνηση Johnson την πλειοψηφία στη Βουλή.
Το πολιτικό παρελθόν των Συντηρητικών δείχνει πως ποτέ οι ηγέτες του κόμματος δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία μια πρόταση μομφής στο εσωτερικό του κόμματος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της.
Πόσο μάλλον όταν τέσσερις στους δέκα βουλευτές σου, έχουν καταστήσει σαφές πως έχουν άρει την εμπιστοσύνη στο προσώπο σου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης