Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τετραήμερη εργασία: Την υιοθετούν δοκιμαστικά 70 βρετανικές εταιρείες χωρίς μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων

Τετραήμερη εργασία: Την υιοθετούν δοκιμαστικά 70 βρετανικές εταιρείες χωρίς μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων
Το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών θα εφαρμοστεί στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία
Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία θα αρχίσουν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου, ενώ θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το 100% του μισθού τους.
Πρόκειται για ένα πείραμα που οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global σε συνεργασία με το think tank Autonomy, στο πλαίσιο της Καμπάνιας για την εβδομάδα της 4ήμερης εργασίας.
Στην ίδια καμπάνια συμμετέχουν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.
Στόχος της καμπάνιας είναι η μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς να θιγούν οι μισθοί.
Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει έξι μήνες και κατά τη διάρκειά του οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ενώ θα λαμβάνουν το 100 τοις εκατό της αμοιβής τους με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ευημερίας των εργαζομένων.
Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν στην Ιρλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 βρετανικές εταιρείες συμμετέχουν στη δοκιμή, δήλωσε στο «Good Morning Britain» ο Joe Ryle, διευθυντής της καμπάνιας.
Στο δοκιμή θα συμμετάσχουν εστιατόρια, εταιρείες εξεύρεσης, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρείες ψηφιακού μάρκετινγκ είναι μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν στη δοκιμή, σύμφωνα με πολλές αναφορές.
Ο Sam Smith, συνιδρυτής της Pressure Drop Brewery στο Tottenham, στο βόρειο Λονδίνο, είπε στο BBC ότι θεωρεί πως ήταν καλή η συγκυρία για να δοκιμάσει η εταιρεία του μια νέα προσέγγιση στις εργασιακές πρακτικές, ιδιαίτερα υπό το φως της πανδημίας COVID-19 που οδήγησε υποχρεωτικά τους εργαζόμενους σε κατοικον εργασία.
«Η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε πολύ για την εργασία και το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τη ζωή τους», πρόσθεσε. «Το κάνουμε αυτό για να βελτιώσουμε τη ζωή του προσωπικού μας και να είμαστε μέρος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο που θα βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων».

Τα θετικά

Ο Ed Siegel, διευθύνων σύμβουλος της Charity Bank, η οποία επίσης συμμετέχει στη δοκιμή, δήλωσε στον Guardian ότι μια βδομάδα τεσσάρων ημερών χωρίς αλλαγή στις αμοιβές ή τα επιδόματα των εργαζομένων θα «δημιουργήσει ένα πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, την εμπειρία πελάτη και την κοινωνική αποστολή των επιχειρήσεων».
«Η ιδέα του 20ου αιώνα για πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα», πρόσθεσε ο Siegel.
Από την πλευρά της, η 4 Day Week Global δηλώνει ότι η μείωση του αριθμού των ημερών εργασίας των εργαζομένων θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της επιχείρησης, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, θα ενισχύσει τις προσλήψεις, θα διατηρήσει τους υπαλλήλους στις θέσεις τους και θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των επιχειρήσεων μειώνοντας τόσο τις μετακινήσεις όσο και τη χρήση ενέργειας.
Προσθέτει επίσης ότι το μοντέλο τετραήμερης εργασίας θα προσφέρει «καλύτερη κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ μητέρων και πατέρων» και θα μειώσει το κόστος φροντίδας των παιδιών.

Τι λένε οι αντίπαλοι της ιδέας

Ωστόσο, οι αντίπαλοι της ιδέας πιστεύουν ότι η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος εργαζομένων και εταιρειών, ενώ σημειώνουν ότι η μείωση των ωρών εργασίας δεν είναι κατάλληλη για πολλούς κλάδους.
«Πρέπει να δουλέψεις σκληρότερα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες, αλλά άμα προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά, έχεις μεγαλύτερο άγχος μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας», είπε ο επιχειρηματίας Richard Farleigh στο «Good Morning Britain».

Στην Ιαπωνία αρκετές επιχειρήσεις το εφαρμόζουν

Πολλές ιαπωνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Panasonic Holdings Corporation ADR, της παγκόσμιας τράπεζας Mizuho και της εταιρείας Uniqlo Fast Retailing Co., έχουν ήδη περάσει σε τετραήμερη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους.
Αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ανεξάρτητη Σχολική Περιφέρεια Jasper ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι υιοθετεί μια τετραήμερη σχολική εβδομάδα για το επόμενο έτος, λόγω ελλείψεων προσωπικού και δασκάλων.
Μια τετραήμερη εβδομαδιαία δοκιμή στο Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία το 2018 διαπίστωσε ότι τα επίπεδα δέσμευσης μεταξύ των εργαζομένων αυξήθηκαν μεταξύ 30 και 40%, οι μετρήσεις ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυξήθηκαν κατά 44%, η ενδυνάμωση κατά 26% και η ηγεσία κατά 28%, όταν η εργασιακή εβδομάδα μειώνεται κατα μία μέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης