Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Έρχεται νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών; Το ελληνικό 10ετές στο 3,86%

ΕΚΤ: Έρχεται νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών; Το ελληνικό 10ετές στο 3,86%
Οι διοικητές είναι πιθανό να συγκρουστούν για το πότε θα σταματήσουν να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αγορές χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εάν πληγούν από πιθανό sell off, καθώς οι διοικητές ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους δανεισμού και το ενδεχόμενο ύφεσης είναι μεγάλες, γεγονός που εντείνει την πίεση στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται στο 3,86%.

Οι περισσότεροι εκ των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Ακόμη και χωρίς ένα νέο καθεστώς, η ΕΚΤ έχει ήδη επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να δαπανήσει για την αγορά χρέους στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αυτά τα 200 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από την προώθηση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν έως και ένα έτος.

Οι διαφωνίες

Σύμφωνα με τους FT, οι διοικητές, οι οποίοι συναντώνται στο Άμστερνταμ την Τετάρτη και την Πέμπτη, είναι πιθανό να συγκρουστούν για το πότε θα σταματήσουν να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα.
Ορισμένοι σχεδιάζουν να ζητήσουν να σταματήσουν οι αγορές το συντομότερο, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αν και παραδέχονται ότι μόνο μια μειοψηφία μπορεί να υποστηρίξει την ιδέα.
Η τράπεζα δέχεται πιέσεις να αντιδράσει στον πληθωρισμό-ρεκόρ, αλλά έχει μείνει πίσω από τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Πολλά από τα "γεράκια" του συμβουλίου έχουν αποδεχτεί ότι θα χρειαστεί να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στις αγορές ομολόγων για να ανοίξουν το δρόμο και να είναι πιο επιθετικοί στην αύξηση των επιτοκίων.
Σχεδόν όλο το συμβούλιο αποδέχεται ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για περισσότερο από μια δεκαετία πρέπει να τελειώσει.
Μια άνοδος τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης είναι βέβαιο ότι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.

Πληθωρισμός και ανάπτυξη

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 8,1% το έτος έως τον Μάιο — τετραπλάσιες δηλαδή του στόχου της ΕΚΤ για 2% και διπλάσιες από το προηγούμενο υψηλό από τότε που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα το 1999 — αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να πληρώσουν επιδοτήσεις για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της υψηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων στα νοικοκυριά.
Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων και θέλουν μια πιο σταθερή δέσμευση για την έναρξη ενός νέου συστήματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση κάθε αδικαιολόγητης αύξησης του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,86%

Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 6/6 στα ελληνικά ομόλογα με επίκεντρο τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 9/6.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,86%, το 10ετές ιταλικό 3,37 ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 2,97%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αρχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
Σημειώνεταοι ότι η επόμενη συνεδρίασης της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης