Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – Προειδοποίηση Putin για δυτικά όπλα - Στόχος το Κίεβο, στο Donbass ο Zelensky

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – Προειδοποίηση Putin για δυτικά όπλα - Στόχος το Κίεβο, στο Donbass ο Zelensky
Σκληρές μάχες στο Sieverodonetsk, αντεπιθέσεις Ουκρανών - Διατηρούν τον έλεγχο οι Ρώσοι
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η Μ. Βρετανία και σε άμεση συνεννόηση με τις ΗΠΑ, αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έσπευσε να προειδοποιήσει τη Δύση πως σε περίπτωση που δώσουν όπλα μεγάλης εμβέλειας στον ουκρανικό στρατό, τότε η Ρωσία θα επεκτείνει τη λίστα των στόχων της στην Ουκρανία.
Μάλιστα χθες Κυριακή 5 Ιουνίου ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ύστερα από πολλές εβδομάδες στόχους στα περίχωρα του Κιέβου, προκειμένου και όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να καταστρέψει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Και ενώ οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις μέρα με την ημέρα ενισχύουν τις θέσεις τους παρά την αντίσταση που δείχνουν οι ουκρανικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky βρέθηκε στο Donbass και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το κύριο «θέατρο» των μαχών, το Sieverodonetsk, όπου και συναντήθηκε με Ουκρανούς διοικητές και στρατιώτες, από τους οποίους και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των στρατιωτικών συγκρούσεων.
13_12.jpg
Εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270 στέλνει η Μ. Βρετανία

Ως επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται η αποστολή από τη Μ. Βρετανία εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών με βελενηκές 80 χιλιομέτρων στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, οι πύραυλοι αυτοί θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.
Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ απέρριψαν αίτημα των Ουκρανών για την προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.

Προειδοποίηση Putin

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin προειδοποίησε χθες Κυριακή 5/6 ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους εάν οι Δυτικοί στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κρίνοντας ότι σκοπός των τρεχουσών προμηθειών όπλων είναι να «παραταθεί ο πόλεμος».
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι προμήθειες των ΗΠΑ δεν συνιστά κάποια καινούρια εξέλιξη αν και απέστειλε σαφή προειδοποίηση για την προμήθεια του Κιέβου με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.
«Εάν παρασχεθούν τέτοιοι πύραυλοι, θα βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας, από τα οποία έχουμε αρκετά, για να χτυπήσουμε αυτούς τους στόχους που δεν χτυπάμε ακόμη» είπε ο Putin.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Χθες Κυριακή 5 Ιουνίου οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στα περίχωρα του Κιέβου που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που βρέθηκε στο στόχαστρο το Κίεβο.
«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν σε χώρους συντήρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Την είδηση μετέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaly Klitschko σε μήνυμά του στο Telegram:
«Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί», έγραψε ο Klitchko.

Στο Donbass ο Zelensky – Αυτό που αξίζετε είναι η νίκη αλλά όχι με κάθε κόστος

Στο Donbass σε απόσταση αναπνοής από τη γραμμή του μετώπου βρέθηκε χθες Κυριακή 5 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος συναντήθηκε με τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους διοικητές τους, από τους οποίους και ενημερώθηκε για την πορεία των στρατιωτικών εξελίξεων.
«Πήγα με τον επικεφαλής του γραφείου μου στα ανατολικά.
Πήγαμε στη Lysychansk, πήγαμε στη Soledar» ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες.
Σε δύο βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Zelensky φαίνεται να μιλά με Ουκρανούς στρατιώτες, κάποιους από τους οποίους και παρασημοφόρησε.
«Αυτό που αξίζετε όλοι σας είναι η νίκη, αυτό είναι και το πιο σημαντικό.
Αλλά όχι με κάθε κόστος» είπε ο Zelensky, ο οποίος βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το κύριο πεδίο των μαχών, το Sievierodonetsk.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το εξαίρετο έργο σας, για την υπηρεσία σας, για το ότι μας προστατεύετε όλους, το κράτος μας. Είναι ευγνώμων σε όλους σας.
Να φροντίζετε τους εαυτούς σας» είπε στους Ουκρανούς στρατιώτες.
«Είμαι υπερήφανος για αυτούς που συνάντησα, που τους έσφιξα το χέρι, που μίλησα μαζί τους, τους υποστήριξα» είπε ο στο διάγγελμα του ο Zelensky.

Επίσκεψη στη Zaporizhzhia

Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Zaporizhzhia, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να φύγουν από την πόλη που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Σημειώνεται πως το 60% της επαρχίας της Zaporizhzhia είναι στα χέρια των Ρώσων.
12_27.jpg
Σκληρές μάχες στο Sieverodonetsk

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μάχες για τον έλεγχο του Sieverodonetsk με τις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύουν αντεπιθέσεις.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι Ουκρανοί
εξαπέλυσαν αντεπίθεση βόρεια της πόλης Kharkiv, υποδεικνύοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συνεχιζόμενη ρωσική εστίαση στο Sieverodonetsk για τη διεξαγωγή αντεπιθέσεων σε άλλους άξονες προέλασης.
Παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ρίχνουν εξοπλισμό και στρατεύματα στην περιοχή Sieverodonetsk -Lysychansk, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αντεπίθεση στο Sieverodonetsk και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στα ανατολικά προάστια της πόλης και έξω από τους νότιους οικισμούς.
Εκτιμάται πως οι Ουκρανοί κατέχουν το 25% του Sieverodonetsk, ενώ το 75% βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι συνέχισαν τις προσπάθειες σύγκλισης στο Slovyansk από τα νοτιοανατολικά του Izyum και δυτικά του Lyman.
14_10.jpg
Σκοτώθηκε Ρώσος στρατηγός

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Ρώσο στρατηγό Roman Kutuzov στις 5 Ιουνίου.
Ο Kutuzov σκοτώθηκε κοντά στο Mykolaivka, στην περιφέρεια Luhansk (κοντά στην Popasna) στις 5 Ιουνίου.
Ο Kutuzov πιθανότατα διοικούσε το 1ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Είναι ο 7ος στρατηγός νεκρός κυρίως λόγω του δόγματος του ρωσικού στρατού οι στρατηγοί να βρίσκονται στην μάχη και όχι να διοικούν από τα μετόπισθεν.
11_32.jpg
Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν η μια στην άλλη τις σορούς 320 πεσόντων

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τις σορούς περίπου 320 πεσόντων στρατιωτικών τους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.
Η ανταλλαγή έγινε την Πέμπτη 2η Ιουνίου στο μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια, με την κάθε πλευρά να παραδίδει στην άλλη περίπου 160 σορούς, διευκρίνισε η ουκρανική κυβέρνηση χθες Σάββατο.
Η ουκρανική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα τον ρωσικό στρατό να παραλάβει πεσόντες κι έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αντιμετωπίζει τους άνδρες της σαν «κρέας για τα κανόνια», χωρίς να φροντίζει να έχουν αξιοπρεπή ταφή.
Πάντα σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, την ανταλλαγή οργάνωσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και το γενικό επιτελείο.

zz1_3.png

zz2_3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης