Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απρόσμενη εξέλιξη: Ισπανικό δικαστήριο καλεί τον Pompeo να καταθέσει, εάν η CIA σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Assange

Απρόσμενη εξέλιξη: Ισπανικό δικαστήριο καλεί τον Pompeo να καταθέσει, εάν η CIA σχεδίαζε  να δολοφονήσει τον Assange
Ο Pompeo ήταν επικεφαλής της CIA  κατά την περίοδο που μια έρευνα αποκάλυψε ότι η CIA φέρεται ότι σχεδίαζε να απαγάγει ή ακόμα και να σκοτώσει τον Assange

Σε μια εκπληκτική εξέλιξη γύρω από την τύχη του Julian Assange, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου εν αναμονή της απόφασης της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Priti Patel, σχετικά με την έκδοση στις ΗΠΑ, ένα ισπανικό δικαστήριο κάλεσε τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo να καταθέσει. αν η CIA σχεδίαζε να δολοφονήσει τον ιδρυτή των WikiLeaks.
Ο Pompeo ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατά την περίοδο που μια έρευνα του Yahoo News τo 2021 αποκάλυψε ότι η CIA φέρεται ότι σχεδίαζε να απαγάγει ή ακόμα και να σκοτώσει τον Assange, μετά την οργή της Ουάσιγκτον σχετικά τη δημοσίευση αποκαλυπτικών εγγράφων για την υπόθεση Vault 7 το δαιδαλώδες δίκτυο hacking της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.
Στο δημοσίευμα αναφερόταν ένας πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Trump o οποίος έκανε γνωστό ότι ο Pompeo και άλλα στελέχη της υπηρεσίας ήταν πραγματικά εκνευρισμένοι λόγω της αποκάλυψης των Wikileaks.
Όπως αναφέρει το ABC Spain, η κλήση έρχεται μετά από καταθέσεις από τη νομική ομάδα του Assange σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαδικασίες του με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με νομικές πηγές που συμβουλεύτηκε το ABC, ο Pompeo έχει κληθεί τον Ιούνιο, αν και ενδέχεται να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Και άλλος μάρτυρας

Επίσης ενδέχεται να καλέσει τον William Evanina, έναν πρώην βασικό αξιωματούχο της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ που φέρεται να έκανε δηλώσεις που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Ο Pompeo δεν έχει σχολιάσει ακόμη την απόφαση ή εάν σκοπεύει να εμφανιστεί, κάτι που δεν είναι πιθανό, δεδομένου ότι νυν ή πρώην ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δεν υποβάλλονται σε νομικές εξετάσεις για θέματα απόρρητων πληροφοριών.

Υπό διαρκή παρακολούθηση

Ενώ ο Assange βρισκόταν προηγουμένως στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι υποστηρικτές του και η νομική του ομάδα λένε πως η CIA και πιθανώς και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάστηκαν με μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για να παραβιάσουν την πρεσβεία και να παρέχουν συνεχή παρακολούθηση της περιμέτρου της.
Αυτό περιλάμβανε ακόμη και ακραίες προσπάθειες για τη συλλογή δειγμάτων DNA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης