Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν τους παρέχει μακροπρόθεσμη ασφάλεια

Τσεχία: Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν τους παρέχει μακροπρόθεσμη ασφάλεια

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα βλάψουν σημαντικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Petr Drulak

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την οποία έχουν εκφράει την επιθυμία τους οι δύο χώρες δεν θα τους προσφέρει διαρκή ασφάλεια, δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Petr Drulak, σε δηλώσεις στον ιστότοπο καθημερινής εφημερίδας, τη Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
«Με την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και οι δύο χώρες (Σουηδία και Φινλανδία) μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό το βήμα δεν θα προάγει την ασφάλειά τους.
Στο μεταξύ, η ουδετερότητα λειτούργησε για αυτούς», σημείωσε.

Λειτούργησε η ουδετερότητα

«Η ουδετερότητα της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου βοήθησε στην επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας, παρά την φαινομενικά ανασφαλή θέση της μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Και η Σουηδία δεν γνώρισε μεγάλες ευρωπαϊκές συγκρούσεις τους τελευταίους δύο αιώνες»
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα βλάψουν σημαντικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, προβλέπει ο Drulak.

Θα κορυφωθούν οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Επίσης, προειδοποιεί ότι οι εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας θα κορυφωθούν.
"Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτικοποίηση της περιοχής της Βαλτικής και ο κίνδυνος συγκρούσεων [με τη Ρωσία] θα ενταθούν.
Η Ρωσία θα τοποθετήσει και τα δύο κράτη στον κατάλογο των εχθρών της.
Ταυτόχρονα, έχουν ήδη προσδεθεί στις ΗΠΑ.
Οι επόμενες δεκαετίες θα καθοριστούν από τα συμφέροντα προτεραιότητας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και σε καμία περίπτωση στη Βαλτική Θάλασσα», προβλέπει
ός.

Τουρκικές αντιδράσεις

Οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Klaus Korhonen και Axel Wernhoff, παρουσίασαν στις 18 Μαΐου στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τις αιτήσεις των χωρών τους για ένταξη στη συμμαχία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την ίδια μέρα ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έως ότου καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως τέτοιο.
Στις 21 Μαΐου, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τις υποψηφιότητες ένταξης και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι θα επιδείξουν αλληλεγγύη με την Άγκυρα για τις ανησυχίες της για την ασφάλεια.
Ο Τούρκος ηγέτης παρατήρησε επίσης ότι οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών της χώρας του με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους ήταν κατώτερες των αρχικών προσδοκιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης