Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκική ψυχρολουσία για Σουηδία και Φινλανδία: Σταματήστε να σπαταλάτε τον χρόνο του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη στιγμή

Τουρκική ψυχρολουσία για Σουηδία και Φινλανδία: Σταματήστε να σπαταλάτε τον χρόνο του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη στιγμή
Εκπρόσωπος του Erdogan τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι σκανδιναβικές χώρες καταφεύγουν σε άσκοπη φλυαρία χωρίς χρονοδιάγραμμα δράσης, που να ικανοποιεί τις νόμιμες τουρκικές ανησυχίες
Σχετικά Άρθρα

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έστειλε εκ νέου η Τουρκία.
Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan ζήτησε από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να «σπαταλούν τον χρόνο του ΝΑΤΟ» στις προσπάθειές τους να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο εκπρόσωπος του Erdogan περιέγραψε τις προσπάθειες των δύο χωρών ως τελικά «άσκοπες».
«Δεν είναι σωστό η Φινλανδία και η Σουηδία να σπαταλούν τον χρόνο του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», φέρεται να είπε ο σύμβουλος του Erdogan, Fahrettin Altun
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι σκανδιναβικές χώρες καταφεύγουν σε άσκοπη φλυαρία χωρίς χρονοδιάγραμμα δράσης, που να ικανοποιεί τις νόμιμες τουρκικές ανησυχίες.

«Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας»

«Πριν από αυτήν την αίτηση ένταξης, μπορεί να σκέφτηκαν: "Η Τουρκία θα πειστεί ούτως ή άλλως" ή "η Τουρκία δεν θα αντιταχθεί».
Ωστόσο... η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της πάση θυσία», ξεκαθάρισε ο Altun, ο οποίος είναι επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.
Ο Erdogan και κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου του παράνομου PKK.

Ζητά και …αλλαγή νομοθεσίας

Οι δηλώσεις από την Άγκυρα έχουν φτάσει στο σημείο να απαιτούν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων του PKK σε αυτές τις χώρες, απαιτώντας αλλαγή της τοπικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων (συγκεκριμένα των YPG), ο Erdogan κάλεσε τις σκανδιναβικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς των όπλων στην Τουρκία που εφάρμοσε η ΕΕ το 2019.
Σχετικά με τα αιτήματα ασφαλείας της Τουρκίας, τα οποία έχουν παραδοθεί σε φινλανδική και σουηδική αντιπροσωπεία σε γραπτή μορφή, ο Altun τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφορά στο «τι λέμε σε αυτούς και σε αυτό που λέμε δημόσια».
Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του ίδιου του Erdogan, ο Altun είπε στη σουηδική εφημερίδα: «Η Σουηδία πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη και μόνιμη αλλαγή πολιτικής για την τρομοκρατία.
Η έκδοση τρομοκρατών στην Τουρκία και η αποτροπή τρομοκρατικών οργανώσεων από τη δράση στο σουηδικό έδαφος είναι απαραίτητες».

Τουρκική ψυχρολουσία

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jen Stoltenberg πριν από περισσότερο από ένα μήνα είχε θεωρήσει πως η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας θα ήταν ταχεία αλλά αυτό συνέβη πριν από την τουρκική ψυχρολουσία, που θέτει στον πάγο τη συγκεκριμένη προοπτική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης