Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί ανοίγουν μέτωπο με τον Macron – Κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ως... «συνοδοιπόρο» του Putin

Οι Ουκρανοί ανοίγουν μέτωπο με τον Macron – Κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ως... «συνοδοιπόρο» του Putin
Σκληρή επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron εξαπολύει η ουκρανική ηγεσία - Τον κατηγορεί

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky απάντησε την Κυριακή (5/6/2022) στις δηλώσεις του Emmanuel Macron ότι είναι σημαντικό να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του ο Macron είπε ότι η διατήρηση του διαλόγου με τον Vladimir Putin είναι κρίσιμης σημασίας «ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δρόμο εξόδου με διπλωματικά μέσα».
Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, καθώς οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο επαναλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ο Andriy Yermak απάντησε λέγοντας:
«Ορισμένες χώρες προτείνουν να μην «ταπεινώσουν» τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή βομβαρδιζόμαστε: οι πόλεις μας, οι άνθρωποι μας».
«Προσπαθούν να πάρουν τα εδάφη μας. . . Και η ευθύνη για τα εγκλήματα, για τη γενοκτονία των Ουκρανών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αυστηρότερη.
Η ευθύνη του επιτιθέμενου δεν είναι ταπείνωση, αλλά δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Yermak, σύμφωνα με τους Financial Times.

Επιμένει στις διαπραγματεύσεις ο Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε παρόμοιο σχόλιο στο Στρασβούργο τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι μια ειρηνευτική διευθέτηση θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτεί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η Γαλλία διαδραματίζει έναν ενδιάμεσο ρόλο από πριν από την εισβολή στη Ρωσία, με τον Macron να έχει συχνές συνομιλίες με ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών.
Σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η θέση της Γαλλίας ήταν να υποστηρίξει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και να συνεχίσει τις συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους.
Ωστόσο, ο Macron έχει επανειλημμένα πει ότι οποιαδήποτε λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου «με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Το Elysée αρνήθηκε να απαντήσει στα σχόλια του Yermak.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Macron τόνισε πως ο Putin διέπραξε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία και ότι ο Ρώσος ηγέτης «απομονώθηκε», μια θέση από την οποία θα είναι δύσκολο να βγει.

Τι χτύπησαν οι Ρώσοι στο Κίεβο

Οι επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, για τις οποίες τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν στοίχισαν ζωές, έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να «προμηθεύουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς» στον στρατό της Ουκρανίας.
Οι επιθέσεις της Κυριακής (5/6) στο ανατολικό Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας φάνηκε να στοχεύουν σε πλήγμα της σιδηροδρομικής υποδομής.
Οι ειδικοί λένε ότι τα πλήγματα στοχεύουν στη διακοπή της παροχής δυτικών όπλων που ρέουν στη χώρα προς τις πρώτες γραμμές στο ανατολικό Donbass και τις νότιες παράκτιες περιοχές.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε μια ανάρτησή της στο Telegram ότι χρησιμοποίησε πυραύλους υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς για την επίθεση στο Κίεβο.
Ανέφερε πως κατέστρεψε άρματα μάχης T-72 που δόθηκαν στην Ουκρανία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και άλλα απροσδιόριστα τεθωρακισμένα οχήματα που το υπουργείο είπε ότι ήταν αποθηκευμένα σε μια εγκατάσταση επισκευής αυτοκινήτων στα περίχωρα του Κιέβου.
Η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Energoatom δήλωσε ότι ένας από τους ρωσικούς πύραυλους Cruise που εκτοξεύτηκε νωρίς την Κυριακή (5/6) πέταξε «σημαντικά χαμηλά» πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας.
Είναι ένας από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia, ο οποίος βρίσκεται στις ρωσικές κατεχόμενες νότιες περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης