Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times: Το ηθικό του ουκρανικού στρατού είναι καταρρακωμένο – Το Κίεβο χάνει συνεχώς έδαφος και 100 στρατιώτες κάθε μέρα

Times: Το ηθικό του ουκρανικού στρατού είναι καταρρακωμένο – Το Κίεβο χάνει συνεχώς έδαφος και 100 στρατιώτες κάθε μέρα
O στρατός της Ουκρανίας παλεύει με βαριές απώλειες σε έναν ολοένα και πιο αιματηρό αγώνα για να κρατήσει τους εισβολείς σε απόσταση
Σχετικά Άρθρα

Με έως και 100 μαχητές να σκοτώνονται κάθε μέρα, το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως όπλα από τη Δύση για να αντιμετωπίσει την επίθεση του ρωσικού πυροβολικού στο Donbass.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, πολύς κόσμος είχε γοητευτεί από το θέαμα του στρατού μιας υπερδύναμης που συναντούσε ανυπέρβλητες δυσκολίες μπροστά της.
Αλλά τώρα ο στρατός της Ουκρανίας παλεύει με βαριές απώλειες σε έναν ολοένα και πιο αιματηρό αγώνα για να κρατήσει τους εισβολείς σε απόσταση, αναφέρουν σε δημοσείυμά τους οι Times.
Οι ειδήσεις από την ανατολική περιοχή του Donbass είναι δυσοίωνες: ο ουκρανικός στρατός χάνει έδαφος και 60 έως 100 στρατιώτες την ημέρα ενώ μετρά και 3.500 τραυματίες την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, υποδηλώνοντας ότι οι συνολικές απώλειες της Ουκρανίας, τις οποίες κατέγραψε τον Απρίλιο λιγότεροι από 3.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν, τώρα είναι πολύ υψηλότεροι.
Οι μεγάλες νίκες της Ουκρανίας γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο μπορεί σύντομα να φαίνονται ότι... έγιναν πολλά χρόνια πριν: Τουλάχιστον το 1/5 της Ουκρανίας βρίσκεται τώρα υπό κάποια μορφή ρωσικής κατοχής.

Απώλειες και αποδιοργάνωση για τους Ουκρανούς

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει σχεδόν κατά το ήμισυ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Severodonetsk, βασικό στόχο του πολέμου στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν να διαχειριστούν ένα πραγματικό λουτρό αίματος.
Ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, έχει δείξει σημάδια αποδιοργάνωσης και σταδιακά έχει εγκαταλείψει θέσεις στα ανατολικά.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν τη δυναμική τις πρώτες εβδομάδες και μήνες του πολέμου, όταν απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα από το Κίεβο, την πρωτεύουσα, και το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Αλλά στη μάχη στα ανατολικά, αυτή η ευφορία έχει δώσει τη θέση της εδώ και εβδομάδες στην στρατιωτική κατάθλιψη και ένα ποτάμι νεκρών και τραυματιών Ουκρανών στρατιωτών.

Καταρρακωμένο ηθικό και αποκαλύψεις

Για να καλύψει τα κενά στην πρώτη γραμμή, η Ουκρανία έχει αναπτύξει εθελοντές σε έναν κλάδο του στρατού που ονομάζεται Δύναμη Εδαφικής Άμυνας.
Εθελοντές που είχαν εγγραφεί για να υπερασπιστούν τις γενέτειρές τους, βρίσκονται τώρα ανεπτυγμένοι στο μέτωπο.
Μερικές φορές εκπαιδεύονται μόνο αφού φτάσουν γιατί εκεί βρίσκονται τα διαθέσιμα όπλα.
Έχουν εμφανιστεί σημάδια καταρράκωσης ηθικού.
Σε μία μονάδα του ουκρανικού στρατού ξέσπασαν διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Σε συνεντεύξεις τους, οι στρατιώτες είπαν ότι το πυροβολικό τους μερικές φορές αναγκάζεται να σιγήσει λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η κατάσταση του ουκρανικού στρατού ήταν πιο δύσκολο να εκτιμηθεί από τις πηγές που ήταν διαθέσιμες στο κοινό από την αντίστοιχη του ρωσικού.
Στην αρχή του πολέμου, περίπου 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Donbass.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό αποκρύψει στοιχεία για τα θύματα και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν παράσχει εκτιμήσεις όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ενώ ο ουκρανικός στρατός τροφοδοτείται από την υπόσχεση των δυτικών όπλων, αυτά στην καλύτερη περίπτωση απέχουν εβδομάδες από την έλευσή τους.

Κόλαση

Στο μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ανελέητα πυρά από το ρωσικό πυροβολικό.
«Είναι ένα όπλο που εγώ, ως τυφεκιοφόρος, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω», είπε ο λοχίας Vladislav Goncharenko, ο οποίος τραυματίστηκε βόρεια του Severodonetsk.
«Ξαπλώνεις σε ένα όρυγμα», είπε ο Goncharenko.
«Υπάρχουν πολύ δυνατές εκρήξεις. Θέλεις να μπεις πιο βαθιά στο έδαφος. Και έχεις τα πυρά να σφυρίζουν από πάνω σου, σαν μύγες».
Οι στρατιώτες, είπε, «απλώς θέλουν να σταματήσει».
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κόλαση», είπε ο λοχίας Mykola Pokotila, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε στα ανατολικά.
morale.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης