Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban (Ουγγαρία): Περνά σωρεία έκτακτων φόρων και κόβει δαπάνες ύψους 6,1 δισ. δολαρίων, με κατεπείγουσες διαδικασίες

Orban (Ουγγαρία): Περνά σωρεία έκτακτων φόρων και κόβει δαπάνες ύψους 6,1 δισ. δολαρίων, με κατεπείγουσες διαδικασίες
Η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές και η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών θα αποτελέσουν το 60% της εξυγίανσης του προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα από έκτακτους φόρους θα αποτελέσουν το 40%

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban χρησιμοποίησε τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να εκδόσει διατάγματα σχετικά με σωρεία έκτακτων φόρων, διατάσσοντας περικοπές δαπανών ύψους περίπου 6,1 δισ. δολαρίων για φέτος και του χρόνου.
Τα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν κλάδους από τον τραπεζικό τομέα έως την ενέργεια και από τις αεροπορικές εταιρείες έως τις τηλεπικοινωνίες, υπογραμμίζουν την έκταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας που έχει τρομάξει τους επενδυτές, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπλοκάρει τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ανησυχιών για μίζες.

Εξοικονόμηση κονδυλίων

Η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές και η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών θα αποτελέσουν το 60% της εξυγίανσης του προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα από έκτακτους φόρους θα αποτελέσουν το 40%.
Οι περικοπές δαπανών περιλαμβάνουν μείωση των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης κατά 10% το 2022 και το 2023, που αντιστοιχούν σε 581 δισ. φιορίνια (1,6 δισ. δολάρια) και 500 δισ. φιορίνια αντίστοιχα.
Οι κρατικές επενδύσεις ύψους 1,15 τρισεκατομμυρίων φιορινιών θα ανασταλούν για φέτος και του χρόνου, ενώ οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα περιοριστούν στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα διατάγματα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Οι έκτακτοι φόροι θα καταβληθούν ως εξής:

- Οι τράπεζες θα καταβάλλουν εισφορά 10% επί των καθαρών εσόδων το 2022 και 8% το 2023 σε δύο ίσες δόσεις- το 2022, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 10 Οκτωβρίου, η δεύτερη έως τις 10 Δεκεμβρίου.
- Οι πετρελαϊκές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό αργό --αναφορά στη διυλιστική εταιρεία Mol Nyrt. στην οποία χορηγήθηκε εξαίρεση της ΕΕ από το πετρελαϊκό εμπάργκο του μπλοκ-- θα καταβάλλουν φόρο 25% επί της διαφοράς των επιπέδων τιμών μεταξύ του ρωσικού αργού και του Brent.
- Ο φόρος πρέπει να καταβληθεί έως την 1η Ιουλίου για το 2022.
- Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λιανικού εμπορίου θα καταβάλλουν προοδευτικό φόρο με βάση τις καθαρές πωλήσεις, ο οποίος αυξάνεται στο 7% για τα έσοδα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και στο 4,1% για το λιανικό εμπόριο για έσοδα άνω των 100 δισεκατομμυρίων φιορινιών
- Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν τέλος αναχώρησης ανά ταξιδιώτη ύψους 3.900 φιορινιών, ή περίπου 10 ευρώ, για όσους πετούν εντός της ΕΕ και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Για όσους ταξιδεύουν μακρύτερα, το τέλος αναχώρησης είναι 9.750 φιορίνια.
- Οι φόροι χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, καθώς και ένα πασπάλισμα άλλων μικρότερων εισφορών στην οικονομία θα αυξηθούν ή θα επεκταθούν επίσης, σύμφωνα με το διάταγμα

Τα ουγγρικά περιουσιακά στοιχεία υπέστησαν πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η σύγχυση σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τα σχέδια φορολόγησης των έκτακτων κερδών και οι προοπτικές της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κρίσιμα κονδύλια της ΕΕ τρόμαξαν τις αγορές, στέλνοντας το φιορίνι κοντά σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης