Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frederiksen (Δανία): Παρά την ισχυρή δημοφιλία της, δηλώνει ανοιχτή σε έναν μεγάλο συνασπισμό, 40 χρόνια μετά τον τελευταίο

Frederiksen (Δανία): Παρά την ισχυρή δημοφιλία της, δηλώνει ανοιχτή σε έναν μεγάλο συνασπισμό, 40 χρόνια μετά τον τελευταίο
Οι συνασπισμοί «δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ισχυρή παράδοση στη Δανία», ανέφερε η πρωθυπουργός Frederiksen σε συνέντευξή της

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε έναν μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάτι που θα ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση στη σκανδιναβική χώρα εδώ και περισσοτερα από 40 χρόνια.
Η Mette Frederiksen δήλωσε ότι η κρίση του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία την έκαναν να υποστηρίξει την ιδέα, επειδή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συνεργαστεί στενά, σύμφωνα με συνέντευξή της στην εφημερίδα Jyllands-Posten.
Οι Σοσιαλδημοκράτες της και οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί σχηματίζουν παραδοσιακά εναλλάξ κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Η Frederiksen μπορεί να προκηρύξει γενικές εκλογές ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να το κάνει τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια, με την προθεσμία για την επόμενη ψηφοφορία να λήγει σε ένα χρόνο από τώρα.
Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι μπορεί να αποφασίσει να διεξάγει μια ψηφοφορία φέτος για να εκμεταλλευτεί το κύμα επιτυχίας από τη νίκη της στο δημοψήφισμα αυτού του μήνα που έφερε τη Δανία στο στρατιωτικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ισχυρή παράδοση στη Δανία", ανέφερε ο Frederiksen, σύμφωνα με την εφημερίδα.
"Έχουν γίνει πολύ, πολύ λίγες προσπάθειες, αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη εποχή".

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Frederiksen και τα κόμματα που την υποστηρίζουν διαθέτουν μικρή πλειοψηφία.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Lars Loke Rasmussen των Φιλελευθέρων, πρότεινε επίσης έναν μεγάλο συνασπισμό τις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα έχανε.
Τότε, η Frederiksen απέρριψε την ιδέα και η κύρια προτεραιότητά της εξακολουθεί να είναι η συνέχιση της κυβέρνησης μειοψηφίας της μετά τις γενικές εκλογές.
Η τελευταία φορά που οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με κόμμα του δεξιού μπλοκ ήταν το 1978 και τότε η συνεργασία διήρκεσε μόνο ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης