Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπόφευκτη η πτώση Luhansk - Donetsk παρά τις ουκρανικές αντεπιθέσεις – Οι ρώσοι θέλουν το 100% του Donbass

Αναπόφευκτη η πτώση Luhansk - Donetsk παρά τις ουκρανικές αντεπιθέσεις – Οι ρώσοι θέλουν το 100% του Donbass
H Ρωσία έχει καταλάβει το 90% της περιοχής του Luhansk και σχεδόν το 70% του Donetsk στην περιοχή του Donbass και νότια έως την Kherson αλλά προφανώς οι ρώσοι θέλουν το 100% του ελέγχου και διασφάλιση ότι τα εδάφη αυτά δεν θα ανακαταληφθούν από τους Ουκρανούς

Παρά τις ουκρανικές αντεπιθέσεις αρχικά νότια στην Kherson και εσχάτως στο Severodonetsk μια στρατηγική πόλη στην περιοχή του Luhansk στην Ανατολική Ουκρανία που σε ποσοστό 80% το έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, είναι αναπόφευκτη η πτώση Luhansk και Donetsk στην περιοχή του Donbass.
Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθούν όλα τα εδάφη των ρωσόφωνων.
Ήδη η Ρωσία έχει καταλάβει το 90% της περιοχής του Luhansk και σχεδόν το 70% του Donetsk στην περιοχή του Donbass και νότια έως την Kherson αλλά προφανώς οι ρώσοι θέλουν το 100% του ελέγχου και διασφάλιση ότι τα εδάφη αυτά δεν θα ανακαταληφθούν από τους Ουκρανούς.

Τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία;

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιβραδύνουν τις ρωσικές επιχειρήσεις για την καθολική περικύκλωση ουκρανικών θέσεων στην Περιφέρεια Luhansk καθώς και τις ρωσικές μετωπικές επιθέσεις στο Severodonetsk αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της δυτικής όχθης του ποταμού Siverskyi.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στις 3 Ιουνίου ότι οι Ουκρανοί απώθησαν την προέλαση στο Severodonetsk και παρεμποδίζουν ενεργά την ρωσική προέλαση στο Lysychansk από τα νοτιοδυτικά.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Luhansk, Serhiy Haidai, διαφώνησε με την πρόβλεψη του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 3 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν το υπόλοιπο 10% της περιφέρειας Luhansk τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ορισμένοι ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα στο Lysychansk από το Severodonetsk και πιθανότατα θα χρειαστεί να ολοκληρώσουν την προέλαση μέσω της Popasna ώστε να καταλάβουν το Lysychansk.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν το Severodonetsk και το Lysychansk και οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανότατα πιο υποβαθμισμένες από υπαινίσσονται οι Ουκρανοί στο τέλος είναι αναπόφευκτη η πτώση των περιοχών αυτών.
Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το 20% του Severodonetsk, ωστόσο είναι μάταιες επιχειρησιακές τακτικές καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα ελέγξουν πλήρως την πόλη.

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία έως ότου η Ρωσία επιτύχει όλους τους στόχους της.
Ο Peskov σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη «απελευθερώσει» πολλές περιοχές από την έναρξη της επιχείρησης.
Οι ρώσοι αξιωματούχοι εστιάζουν στις επιτυχίες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις στα τέλη Μαΐου που εξηγούσαν τους λόγους για την αρχή προέλαση.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις υιοθετούν νέα τακτικές για να επιταχύνουν την προέλαση.
Η Ρωσία θέλει να ανακοινώσει νίκη στην ανατολική Ουκρανία ενώ προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Βασικά σημεία

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τοπικές αντεπιθέσεις στο Severodonetsk αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να ανακοπεί η ρωσική προέλαση.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Izyum και στην περιοχή Lyman.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να υπερασπίζονται θέσεις γύρω από την πόλη του Kharkiv και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον Ουκρανών.

Οι ρώσοι επιχείρησαν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε οικισμούς στην περιφέρεια Kherson και Zaporizhia, με στόχο να αποτρέψουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοανατολικά του Izyum και κοντά στο Barvinokove (νοτιοδυτικά του Izyum).
Ο επικεφαλής της διοίκησης της Περιφέρειας Kharkiv Oleg Synegubov ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τη Virnopillya, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Izyum .
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στο Bohorodychne σε μια πιθανή προσπάθεια να συνδεθούν με μονάδες που προσπαθούσαν να καταλάβουν το Sviatohirsk από τα ανατολικά — δύο οικισμούς περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Sviatohirsk και τα περίχωρά του. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε στο Sviatohirsk μοναστήρι του Πατριαρχείου Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για τον βομβαρδισμό, τις ουκρανικές δυνάμεις και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εξαπέλυσαν επιθέσεις στο Sviatohirsk.
Οι ρώσοι ωστόσο κατέλαβαν το Sosnove ακριβώς βόρεια του Sviatohirsk και του Brusivka, περίπου 9 χλμ νοτιοδυτικά του Lyman.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ανατολική όχθη του ποταμού Siverskyi στο Staryi Karavan, περίπου 1 χλμ βορειοανατολικά της Brusivka.

Ουκρανικές και ρωσικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντεπίθεση στο Severodonetsk.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk Serhiy Haidai ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το 20% του Severodonetsk από τις ρωσικές δυνάμεις και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε μονάδες των Τσετσένων.
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές μονάδες υποχωρούν στο Lysychansk λόγω υψηλών απωλειών έως και 90% των στρατιωτών τους.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις οδομαχίες στο Severodonetsk και ενίσχυσαν τις μονάδες τους με εφεδρεία που κινητοποιήθηκαν από το 2ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) στις 4 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίσης μια επιθετική επιχείρηση στην Ustynivka, περίπου 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Severodonetsk, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν θέσεις στη δυτική όχθη του ποταμού Siverskyi.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Popasna.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές σε οικισμούς στην περιοχή του Bakhmut.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τη συνδυασμένη χρήση αεροπορικών επιδρομών και πυραυλικών επιθέσεων στο Donbass σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου.

Επιθέσεις στο Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv και εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε υποδομές κοντά στο Mokhnach, περίπου 36 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές μέσων ενημέρωσης δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο ότι οι Ουκρανοί διέσχισαν τη Pechenihy, αλλά μια τέτοια προέλαση θα απειλούσε τις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv.

Kherson και Zaporizhia στην Νότια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να υποστηρίζουν αμυντικά μέτρα και πραγματοποίησαν επιδρομές με πυραύλους και πυροβολικό σε ολόκληρη τη νότια Ουκρανία.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia ανέφερε ότι οι μάχες μικρής κλίμακας συνεχίστηκαν στη γραμμή επαφής αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ενισχύουν τις δυνάμεις στη Vasylkivka, περίπου 45 χιλιόμετρα νότια της πόλης Zaporizhia.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ουκρανικές θέσεις στην κεντρική περιφέρεια Zaporizhia και εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή σε Kamianske ακριβώς βόρεια της Vasylkivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιδρομές στις Περιφέρειες Οδησσού και Mykolaiv και συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη του Mykolaiv και την Περιφέρεια της Kherson.

Τι συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές;

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια και εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να συνεχίζουν να δεσμεύουν ουκρανικές αγροτικές επιχειρήσεις.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Vasyl Bodnar ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξάγουν κλεμμένα σιτηρά από την περιφέρεια Kherson στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές συνεργάζονται με έναν απροσδιόριστο διεθνή συνασπισμό για να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή αιχμαλώτων των υπερασπιστών της Μαριούπολης.
Η SBU σημείωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός εγγυήθηκε την επιστροφή των ουκρανών στρατιωτών της Μαριούπολης, υπονοώντας πιθανώς ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία υπό όρους σχετικά με την παράδοση της Ουκρανικής μονάδας χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.
Η SBU πρόσθεσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός φέρει την ευθύνη για όλους τους παραδομένους ουκρανούς της Μαριούπολης.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις αντάλλαξαν πτώματα νεκρών στρατιωτικών στις 4 Ιουνίου.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές στην Περιφέρεια Kherson ενίσχυσαν την ασφάλειά τους και άρχισαν να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και να οδηγούν με τεθωρακισμένα οχήματα λόγω της ουκρανικής αντίστασης.
Ορισμένοι Ουκρανοί φέρεται να έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε κρυπτονομίσματα σε όσους καταστρέψουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
xx1_7.png

xx2_8.png

xx3_8.png

xx4_6.png

xx5_5.png

warmap2_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης