Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαθιές ρωγμές στο στρατόπεδο της Δύσης, πιέζεται ο Zelensky – Τι προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαθιές ρωγμές στο στρατόπεδο της Δύσης, πιέζεται ο Zelensky – Τι προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται όλες σε επαφή με τον Putin και όλοι πιέζουν για διαπραγματεύσεις ενώ και οι ΗΠΑ ανησυχούν
Σχετικά Άρθρα

Ρωγμές εμφανίζονται ήδη στον δυτικό συνασπισμό, οι οποίες προφανώς θα γίνουν εντονότερες και ενώ η Ρωσία φαίνεται να εδραιώνει τον έλεγχό της στο Donbass, τον οποίο έχει θέσει ως κύριο στόχος του ο Putin.
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται όλες σε επαφή με τον Putin και όλοι πιέζουν για διαπραγματεύσεις.
Κανένας πλέον δεν επιμένει σε αυτό που κατά καιρούς ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky: την παράδοση από τη Ρωσία του ουκρανικού εδάφους που κατέχει από το 2014.
Μόνο τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, εξοικειωμένα με τη ρωσική κυριαρχία, επαναλαμβάνουν τα λεγόμενα Zelensky ζητώντας την εκδίωξη της Ρωσίας από την Ουκρανία.
Όταν και εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, φαίνεται βέβαιο ότι θα υπάρξει διάσπαση του συνασπισμού που υποστηρίζει την Ουκρανία. Γιατί ενώ η Ρωσία ηττήθηκε στις επιθέσεις της για να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, η Μόσχα κατάφερε να καταλάβει τη Μαριούπολη, την Αζοφική Θάλασσα και τη «χερσαία γέφυρα» που αναζητούσε από τη Ρωσία στην Κριμαία — και φαίνεται να κινείται προς την κυριαρχία ολόκληρης του Donbass.
Η Ουκρανία εμποδίζεται επίσης από ρωσικά πολεμικά πλοία να εξάγει το σιτάρι και το καλαμπόκι της, από τα οποία εξαρτώνται πολλά αναπτυσσόμενα κράτη για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους και να αποτρέψουν τον υποσιτισμό, ακόμη και την πείνα.

Κυρίαρχος ο Putin

Και με τη Ρωσία να σημειώνει αργά αλλά σταθερά στρατιωτικά κέρδη στο Donbass, ο Putin θα είναι κυρίαρχος στις όποιες διαπραγματεύσεις.
Με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού στο Donbass ο Zelensky ζήτησε από τις ΗΠΑ αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, γνωστά ως HIMARS.
Με δυνατότητες κρούσης σχεδόν 50 μιλίων, αυτό θα μπορούσε να θέσει την ίδια τη Ρωσία σε εμβέλεια. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι έχουν διαβεβαιώσεις από τους Ουκρανούς ηγέτες πως τα HIMARS δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του ρωσικού εδάφους.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι κάθε κράτος που στέλνει προηγμένα όπλα στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σκληρές επιπτώσεις.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov κατηγόρησε τη Δύση ότι κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία.
O πόλεμος δημιουργεί τώρα μεγαλύτερους κινδύνους για τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε πρόσθετη ανταμοιβή που θα μπορούσε να έχει από την «αποδυνάμωση» της Ρωσίας με περαιτέρω μάχες, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Pat Buchanan, σύμβουλος τριών Αμερικανών προέδρων και πολιτικός αναλυτής.
Όπως σημειώνει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν τον Zelensky στην κατεύθυνση μίας εκεχειρίας και όχι να τον τροφοδοτούν με επικίνδυνα όπλα.

Ανησυχία των Αμερικανών

«Για τις ΗΠΑ, η επιτακτική ανάγκη είναι ο πόλεμος να περιοριστεί, να μην επεκταθεί και να μην παρασυρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία.
Η ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και η δημοκρατική διακυβέρνηση της Ουκρανίας, ενώ υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, δεν αποτελούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Κανένα από αυτά δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και, εάν κλιμακωθεί σε πυρηνικά όπλα, την ίδια την επιβίωση της χώρας μας», επισημαίνει ο ίδιος.
Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ δεν έφεραν ποτέ την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ποτέ δεν της έδωσαν πολεμική εγγύηση «Άρθρου 5», ποτέ δεν συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί της σε περίπτωση επίθεσης.
Από τις πρώτες μέρες αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, όπως και τη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», η οποία θα απαιτούσε από τους πιλότους των ΗΠΑ να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη.
Αυτές οι αποφάσεις και οι δηλώσεις σχετικά με το τι δεν θα κάναμε μαρτυρούν τα όρια της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς και την απροθυμία μας να αναλάβουμε σοβαρούς κινδύνους για τους εαυτούς μας για λογαριασμό του Κιέβου.Ο Henry Kissinger είπε ότι, σε οποιαδήποτε διευθέτηση υπό διαπραγμάτευση, η Ουκρανία πιθανότατα θα πρέπει να παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία.
Στην ιδανική περίπτωση, σημείωσε ο Kissinger, «η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo» πριν από την εισβολή του 2022.
Η Ρωσία κρατά την Κριμαία και τμήματα του Luhansk και του Donetsk από το 2014.
«Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας», είπε ο Kissinger «αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας»


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης