Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης - Κατηγορούν την Ελλάδα για υποστήριξη του ΡΚΚ - Αναληθείς οι κατηγορίες απαντά η Αθήνα

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης - Κατηγορούν την Ελλάδα για υποστήριξη του ΡΚΚ - Αναληθείς οι κατηγορίες απαντά η Αθήνα
Είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες και δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αβάσιμες και αναληθείς χαρακτηρίζoυν ελληνικές διπλωματικές πηγές τις κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Για τελείως ανυπόστατες κατηγορίες έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.
Αφορμή για την αντίδραση της Αθήνας αποτέλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα  ο Έλληνας Πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης, λόγω «της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή 3/6 αναφέρθηκε στον Χριστόδουλο Λάζαρη ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία.
Ακόμη, έγιναν αναφορές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου και μάλιστα, σύμφωνα με το Anadolu, επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι στο «στρατόπεδο του Λαυρίου τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους δυνατότητες επιμελητείας και εκπαίδευσης».
Οι Τούρκοι μιλούν στρατόπεδο του Λαυρίου που έχει μετατραπεί σε εστία τρομοκρατίας, ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Επίσης, κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων εκπροσώπων και πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
an.JPG

Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Οι διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς».

Οικονόμου: Τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες – Καμία σχέση δεν έχει η χώρα με όλα αυτά

Με αφορμή την κλήση του Έλληνα πρέσβη, Χρ. Λάζαρη, την Παρασκευή 3/6 στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες και δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο και το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.
Όπως είπε, «οι κατηγορίες, για οποίες οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πρέσβη μας στην Άγκυρα, είναι τελείως ανυπόστατες, ατεκμηρίωτες. Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Καταλαβαίνει κανείς το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Τουρκία, στον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη χώρα μας. Αυτή η κλιμάκωση της προκλητικότητας και σε ρητορικό επίπεδο και στο πεδίο όλο το προηγούμενο διάστημα, συνάντησε την καταδίκη από όλο το δυτικό κόσμο. Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, σημαντικές δυνάμεις, παρά τα φάλτσα κάποιων σε μία πρώτη στιγμιαία αντίδραση, έδειξαν ότι καταδικάζουν την Τουρκία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο Πρόεδρος Macron, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε. Θυμίζω την αντίδραση της αμερικανικής ηγεσίας με την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός όπου πήγαινε, έδειχνε στους συνομιλητές του αυτά, τα οποία επικαλείται η Τουρκία για το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία του Erdogan για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου.
«Νομίζω ότι η συμπεριφορά του κ. Erdoğan αντανακλά και την απογοήτευσή του για την αναγνώριση των θέσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού διεθνώς, αντανακλά την ανησυχία του για την ενίσχυση τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της χώρας μας. Ξέρει ο Erdoğan ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλοπάτια και σε ό,τι αφορά στην απήχηση των απόψεών της στη διεθνή σκηνή και σε ό,τι αφορά στο αντίκρισμα των συμφωνιών που έχει με τους συμμάχους και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.
Έχουμε την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, διότι έχουμε συμμάχους στο πλευρό μας και διότι έχουμε φροντίσει όλο το τελευταίο διάστημα με την εξωτερική μας πολιτική, με την αμυντική μας πολιτική να θωρακίσουμε τη χώρα μας στον καλύτερο δυνατό βαθμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου για τα νησιά ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν και όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους.
Όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν αμφισβητείται από κανέναν στον κόσμο. Σε μία περίοδο που ο αναθεωρητισμός έχει καταδικαστεί από ολόκληρη την ανθρωπότητα, οποιοσδήποτε προβάλλει τέτοιου είδους ισχυρισμούς και επιχειρεί να στήσει καινούργιες εστίες έντασης στη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν έχει καμία τύχη να τύχουν αποδοχής οι απόψεις του, δεν έχει καμία τύχη σε καμία περίπτωση να αποτελέσει απειλή. Η εγρήγορση της ελληνικής Πολιτείας είναι δεδομένη, τα αντανακλαστικά μας επίσης».
Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.
«Πάντοτε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές. Ο στόχος που έχουμε μπροστά μας για το καλοκαίρι είναι έρθουν τουρίστες, να έρθει κόσμος. Η Ελλάδα είναι μία σταθερή και ασφαλής χώρα, αυτό το αναγνωρίζει η υφήλιος όλη. Πάμε φέτος για ρεκόρ προσέλευσης στον τουρισμό σε όλα τα νησιά. Εκείνο που η χώρα μας έχει εμπεδώσει και αναδεικνύει με την παρουσία της παντού, ψύχραιμα, αποφασιστικά, πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε παίρνοντας τα μέτρα της, είναι ότι είμαστε πλέον παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε φροντίσει, έτσι ώστε οι σύμμαχοι και εταίροι μας πάντοτε να είναι άμεσα ενημερωμένοι για το τι απειλή ενδεχομένως και τι περιστατικό μπορεί να γίνει. Κυρίως, όμως, η χώρα έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια, ότι πάντοτε βρίσκεται σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά της είναι ενεργοποιημένα, δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε παραπάνω.
Δείξαμε πάντοτε, όταν προκληθήκαμε, ότι αντιδράσαμε με αποφασιστικό τρόπο. Το ξέρει ο καθένας και το ξέρουν και απέναντι πάρα πολύ καλά.
Η χώρα έχει την ικανότητα να απαντά με επάρκεια στις προκλήσεις χωρίς να διακινδυνεύει και να διασαλεύεται ούτε η ειρήνη, ούτε η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αν έχει πετύχει ένα πράγμα η χώρα τα τελευταία χρόνια με την εξωτερική πολιτική, αλλά και με την πολιτική ενίσχυσης της άμυνας, είναι ότι πλέον δεν εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα περίεργα με στόχο να παίρνουμε βεβιασμένες αποφάσεις που οδηγούν σε υποχωρήσεις. Έχουμε καταστήσει σαφές παντού ότι είμαστε εδώ, δεν προκαλούμε κανέναν, ότι για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε πολύ, και καλούμε και όλους τους τριγύρω να το κάνουν, το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να μην είναι εστία έντασης, να είναι μία περιοχή ηρεμίας», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης