Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τύπωμα χρήματος από αέρα και οι πολιτικές ενέργειας ή η Ρωσία, ευθύνονται για πληθωρισμό και επισιτιστική κρίση;

Το τύπωμα χρήματος από αέρα και οι πολιτικές ενέργειας ή η Ρωσία, ευθύνονται για πληθωρισμό και επισιτιστική κρίση;
Η ποσοτική χαλάρωση προκαλεί τεχνικά κοινωνική ευημερία αλλά στην πράξη υποθηκεύει το μέλλον… δημιουργώντας zombie οικονομίες

Για τον πληθωρισμό ως ένα επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο για την ευημερία των κοινωνιών και η επισιτιστική κρίση ευθύνονται ο πόλεμος του Putin ή το τύπωμα χρήματος από αέρα των κεντρικών τραπεζών…και οι λανθασμένες πολιτικές ενέργειας και ειδικά η στόχευση στην πρασινη ενέργεια;
Είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί.
Για τον πληθωρισμό την κύρια ευθύνη φέρει το τύπωμα χρήματος από αέρα των κεντρικών τραπεζών, σχεδόν 5 τρισεκ. δημιουργήθηκαν από αέρα, η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών με αγορές ομολόγων και μηδενικά επιτόκια είναι επικίνδυνη λύση για την δημοκρατία και την κοινωνία.
Προκαλεί τεχνικά κοινωνική ευημερία αλλά στην πράξη υποθηκεύει το μέλλον… δημιουργώντας zombie οικονομίες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση αλλά δεν δημιούργησε τον πληθωρισμό…

Οι μπερδεμένοι, ψεύτικοι τσαμπουκάδες ενός ηλικιωμένου άνδρα, προφανώς αναφερόμαστε στο αμερικανικό Πρόεδρο Biden, που είναι τόσο ξεκαρδισμένος στη διαχείριση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τα καταστροφικά αποτελέσματα θα είναι σύντομα εμφανή ακόμη και στους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του.
Τώρα, ήρθε η ώρα να απαντήσει ο εχθρός του στην παγκόσμια σκηνή, ο Ρώσος πρόεδρος Putin.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Putin κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες ότι προσπαθούν «να μεταθέσουν την ευθύνη για ότι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά τροφίμων» και είπε ότι «οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα επιδεινώσουν μόνο την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση επηρεάζοντας το εμπόριο λιπασμάτων και ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων».
Ο Putin τόνισε ότι οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην απόφαση των ΗΠΑ να εκτυπώσουν χρήματα ρεκόρ που οδήγησαν σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, καθώς και στην υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών και αύξηση του πληθωρισμού.

Λάθος οι πολιτικές ενέργειας

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, το άμεσο αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών πράσινης ενέργειας της Ευρώπης, οι οποίες όπως πολλοί έχουν προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο θα προκαλούσαν υπερπληθωρισμό ενέργειας, με αποτέλεσμα την υποεπένδυση στον παραδοσιακό ενεργειακό τομέα, έχουν αναγκάσει πολλούς παραγωγούς λιπασμάτων να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω ζημιών.
Τέτοιες εξελίξεις έχουν συρρικνώσει την προσφορά λιπασμάτων, η οποία, με τη σειρά της, έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.
Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχουμε συζητήσει εκτενώς στο παρελθόν.
Οι τιμές των λιπασμάτων έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, τον Μάιο και ο Putin σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο.

Ωστόσο, αντί να κάνουν κάποια πραγματικά βήματα για να διορθώσουν την κατάσταση, τα δυτικά κράτη απλώς ρίχνουν την ευθύνη στη Ρωσία παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε άλλα κράτη ως «μπλόφα». Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών έως και 50 εκατομμύρια τόνους.

Ο Putin έχει επισημάνει το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την ασφαλή μεταφορά των σιτηρών από το ουκρανικό έδαφος, μεταξύ άλλων μέσω της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
Είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να ολοκληρώσουν την αποναρκοθέτηση των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχει για να διευκολύνουν την ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι η Λευκορωσία είναι «ο φθηνότερος τρόπος» για να διοχετευτεί το σιτάρι της Ουκρανίας στον κόσμο.
Ωστόσο, η χρήση του Λευκορωσικού διαδρόμου, θα απαιτούσε από τα δυτικά έθνη να άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν κατά της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει τα ουκρανικά σιτηρά στα ευρωπαϊκά λιμάνια σιδηροδρομικώς, αλλά θα πρέπει να δέχονται εμπορεύματα από τη Λευκορωσία, κάτι που επί του παρόντος είναι αδύνατο λόγω κυρώσεων.

«Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών, τα λιμάνια που θα χρησιμεύουν ως σημεία διαμετακόμησης θα πρέπει να μπορούν να φορτώνουν και να εκφορτώνουν εμπορεύματα από την Λευκορωσία».

Τι υποστηρίζει ο Putin;

Για την κρίση στα τρόφιμα δεν ευθύνεται η Ρωσία αλλά οι αλόγιστες πολιτικές της Δύσης.

Η εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και η αθρόα δημοσιονομική πολιτική κρύβεται πίσω από την αύξηση των τροφίμων.

Οι πολιτικές της Ευρώπης για την ενέργεια επίσης έχουν επιβαρύνει σημαντικά την επισιτιστική κρίση.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν πλήξει σημαντικά την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν τήρησαν μακροχρόνιες συμβάσεις για το φυσικό αέριο με την Ρωσία.

Οι αυξημένες τιμές των λιπασμάτων δεν έχουν καμία σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη υπέπεσε σε πολλά λάθη και τώρα αναζητάει υπαίτιους για τα λάθη που έκανε….

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιδείνωσαν την κατάσταση και ενέτειναν το πρόβλημα.

Οι αναφορές ότι η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είναι μπλόφα.

Κατά την Ρωσία η Ουκρανία μπορεί να εξάγει 5 εκατ. τόνους σίτου και 7 εκατ. τόνους καλαμποκιού

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών σε 50 εκατ τόνους.

Ο Putin υποστηρίζει ότι η Ουκρανία μπορεί να εξάγει σιτηρά μέσω του λιμανιού της Οδησσού.

Υπάρχουν και άλλες δίοδοι, η Αζοφική Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ή η Πολωνία και η Ρουμανία.

Κατά τον Putin όλα αυτά αποτελούν μέρος τους σχεδιασμού της Ρωσίας, ο πόλεμος δεν θα ήταν δύο ημερών, η εξέλιξη της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης κινείται εντός στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης