Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές - Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

tags :
Biden: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές - Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Ο Biden ανέφερε πως τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι «εξαιρετικά» και τόνισε πως οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την οικονομία

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, σε δήλωση του την Παρασκευή μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας της χώρας τον Μάιο.
Ο Biden ανέφερε πως τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι «εξαιρετικά» και τόνισε πως οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την οικονομία.
«Η οικονομία μας μπορεί να ξεπεράσει για φέτος σε ανάπτυξη αυτή της Κίνας, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1976» συμπλήρωσε ο Biden.

Ενέργεια και πληθωρισμός

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού, που βρίσκεται κοντά σε υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος είπε ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να επιλύσουν το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού από θέση ισχύος».
Στη συνέχεια, ο Biden πρόσθεσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ.
Ακόμα, ο Biden απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν σκοπεύει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να έχει συζητήσεις για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου από τη χώρα, όπως έχει γραφτεί στον αμερικανικό Τύπο.
«Δεν έχω σχέδια να επισκεφθώ άμεσα τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό είναι πιθανό» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αποφασίσει να επισκεφθεί το Ριάντ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post έγραψαν μάλιστα ότι αποφάσισε τελικά να συναντηθεί εκεί με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε επαφή μέχρι τώρα, θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του θα έπρεπε να είναι ο βασιλιάς Σαλμάν.
Την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί «παρία» τον πρίγκιπα διάδοχο λόγω του ρόλου του στη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του, του δημοσιογράφου Jamal Kashoghi, το 2018 στην Τουρκία.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου στην υπόθεση αυτή.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα για τον πρίγκιπα, ο Biden απάντησε:
«Δεν θα αλλάξω άποψη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η δουλειά μου είναι να προωθώ την ειρήνη όταν αυτό είναι εφικτό και αυτό προσπαθώ να κάνω». Επέμεινε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει για μια συνάντηση με τον πρίγκιπα, τονίζοντας ότι «επικεντρώνεται» στην ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή του ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και ο πληθωρισμός.
Στο πλαίσιο αυτό ο Biden έκρινε «θετική» την απόφαση που έλαβαν χθες η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης