Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντοκουμέντο: Οι «σωτήρες» της ΕΕ έχουν έτοιμο το σχέδιο εμβολιασμού για το φθινόπωρο - Στο στόχαστρο 100 εκατ. ανεμβολίαστοι

Ντοκουμέντο: Οι «σωτήρες» της ΕΕ έχουν έτοιμο το σχέδιο εμβολιασμού για το φθινόπωρο - Στο στόχαστρο 100 εκατ. ανεμβολίαστοι
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιασμού κατά του COVID-19 για τους επόμενους μήνες λαμβάνοντας υπόψη  ταυτόχρονα την εποχική γρίπη
Σχετικά Άρθρα

Όποιος .... «τόλμησε» να σκεφτεί ότι η αναστολή των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σημαίνει ότι τα εν λόγω μέτρα, και ως εκ τούτου η εκστρατεία εμβολιασμού C-19, ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες ανακοινώσεις επί του θέματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα μπορούμε να ξεκινήσουμε από τη δήλωση της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 27 Απριλίου σχετικά με την «επόμενη φάση της πανδημίας».
Αν και αναγνωρίζει ότι η φάση «έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας έχει τελειώσει – αλλά προφανώς όχι η πανδημία αυτή καθαυτή – η von der Leyen προειδοποιεί ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.
Οι αριθμοί λοιμώξεων εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην ΕΕ και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον COVID-19 παγκοσμίως.
Επιπλέον, νέες παραλλαγές μπορούν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα». «Αλλά ξέρουμε τον δρόμο προς τα εμπρός», κατέληξε, «
Πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό και την ενίσχυση και τις στοχευμένες δοκιμές»
Σημειώστε ότι η von der Leyen δεν λέει απλώς ότι ο εμβολιασμός και η ενίσχυση πρέπει να συνεχιστούν – ας πούμε ίσως για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες – λέει μάλλον ότι πρέπει να «εντατικοποιηθούν περαιτέρω».
Αυτό σε μια ΕΕ στην οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, σχεδόν το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως!
Στο δελτίο τύπου της Επιτροπής, η έκκληση της von der Leyen για «εντατικό» εμβολιασμό και ενίσχυση είναι το πρώτο βήμα από μια σειρά μέτρων που καλούνται να λάβουν τα κράτη μέλη «πριν από το φθινόπωρο».
Ένα ενημερωτικό δελτίο για το «COVID-19 – Διατήρηση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης της ΕΕ: ​​Κοιτάζοντας μπροστά», το οποίο δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ημέρα, 27 Απριλίου, επαναλαμβάνει την άποψη της von der Leyen.
Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19».
Συγκρεκριμένα αναφέρει:

• Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη εμβολιασμού και τη χορήγηση αναμνηστικών και τέταρτων δόσεων για όσους απαιτείται.
Θα πρέπει επίσης να αυξήσουν τον εμβολιασμό στα παιδιά.

 Η δεύτερη κουκκίδα συνεχίζει:

• Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιασμού κατά του COVID-19 για τους επόμενους μήνες λαμβάνοντας υπόψη  ταυτόχρονα την εποχική γρίπη και να ενσωματώσουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Στο στόχαστρο οι μη εμβολιασμένοι

Στις 12 Μαΐου, η πρόσφατη ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία Covid-19 (COVI) φιλοξένησε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη.

Συνοψίζουμε την ουσία των δηλώσεων της Κυριακίδη ως εξής:

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: 100 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι στην ΕΕ που θα πρέπει να πειστούν 
> καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
> επόμενη πανδημία με νέες παραλλαγές αυτόν τον χειμώνα
Όπως και η Κυριακίδης, παρεμπιπτόντως, το δελτίο τύπου της Επιτροπής προσδιορίζει επίσης την «εντατικοποίηση της συνεργασίας ενάντια στην παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια για τον COVID-19» ως μία από τις ενέργειες προτεραιότητας για το φθινόπωρο.
Τέλος, σε ένα πιο πρόσφατο tweet της 17ης Μαΐου , η Virginie Joron μοιράστηκε την παρακάτω φωτογραφία ενός εγγράφου της Επιτροπής που διανεμήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και περιλαμβάνει, ουσιαστικά, μια «στρατηγική εμβολιασμού» για το φθινόπωρο.
Αυτό το έγγραφο «στοχεύει» επίσης τους μη εμβολιασμένους, η πρώτη του κουκκίδα που καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ:
​​«Ενίσχυση των προσπαθειών για αύξηση της αποδοχής ή ολοκλήρωσης της αρχικής πορείας μεταξύ των μη εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης και ανάλυσης του δισταγμού των εμβολίων για να το ξεπεράσει»
Η έμφαση στη «στόχευση» των μη εμβολιασμένων είναι ιδιαίτερα αινιγματική, δεδομένου του πόσο γρήγορα εξασθενεί η προστασία έναντι του Covid-19 που προκαλείται από τα εμβόλια. Σε ανοσολογικούς όρους, ορισμένες μελέτες και δεδομένα υποδηλώνουν μάλιστα ότι οι εμβολιασμένοι είναι σε αυτό το σημείο πιο επιρρεπείς σε μόλυνση.
Μόνο οι πολύ πρόσφατα εμβολιασμένοι μπορεί να έχουν κάποια πρόσθετη προστασία.
Πολυάριθμες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει πόσο γρήγορα μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19: συγκεκριμένα, αυτή του εμβολίου BioNTech-Pfizer, που είναι μακράν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο στην ΕΕ.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε αυτές τις μελέτες εδώ, καθώς το επόμενο σημείο στο έγγραφο της Επιτροπής αναγνωρίζει σιωπηρά την ταχεία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, καλώντας τα κράτη μέλη:
«Αυξάνουν τις προσπάθειες για τη λήψη αναμνηστικών δόσεων από όλους τους επιλέξιμους ενήλικες ξεκινώντας από τρεις μήνες μετά το αρχικό μάθημα»

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Το τρίτο και τελευταίο σημείο που σχετίζεται με το εμβόλιο αφορά συγκεκριμένα τον παιδικό εμβολιασμό.
Είναι περικομμένο στο έγγραφο που φωτογραφήθηκε από τον Joron, αλλά η πλήρης έκδοση βρίσκεται στην πληρέστερη δήλωση της Επιτροπής για τη στρατηγική της για τον Covid-19 για το φθινόπωρο: μια ανακοίνωση προς το Κοινοβούλιο και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ που επίσης χρονολογείται από τις 27 Απριλίου.
Η πλήρης έκδοση της σύστασης έχει ως εξής: «Πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023, εξετάστε στρατηγικές για την αύξηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στα μικρότερα παιδιά, π.χ. συνεργαζόμενοι με παιδιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας που αποτελούν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για πολλούς γονείς."

Δείτε το έγγραφο:


image-3.jpeg
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης