Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Τεράστιες και οι αποκλίσεις του από χώρα σε χώρα

Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Τεράστιες και οι αποκλίσεις του από χώρα σε χώρα
Τον υψηλότερο πληθωρισμό έχουν τα κράτη της Βαλτικής - στην Εσθονία, αγγίζει το 20%
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 8,1% σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αλλά το χάσμα μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού μεταξύ των 19 μελών της νομισματικής ένωση, είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Η κλίμακα κυμαίνεται από τη Μάλτα, όπου οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 5,6% τον προηγούμενο μήνα, μέχρι την Εσθονία, όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 20,1%.
Υπάρχει μια διαφορά άνω των 14 ποσοστιαίων μονάδων, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Η αναντιστοιχία εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές πολιτικές.
Ορισμένες κυβερνήσεις είναι λιγότερο πρόθυμες να ρυθμίσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το κόστος έχει αυξηθεί στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και ορισμένα κράτη δίνουν στα νοικοκυριά περισσότερη βοήθεια από ό,τι άλλα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών.
«Είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου όλοι θα νιώσουν το ενεργειακό σοκ με παρόμοιο τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane σε συνέδριο στο Παρίσι.
«Αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών στον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν τις τιμές».
Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρόσθετη πρόκληση για την ΕΚΤ καθώς επιδιώκει να αυξήσει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά, χωρίς να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ηπείρου από την πανδημία, καθώς ο πόλεμος στα σύνορα της ευρωζώνης υπονομεύει την εμπιστοσύνη.
Μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, έξι έχουν ποσοστά πληθωρισμού άνω του 10%, και τρία εξ αυτών είναι κράτη της Βαλτικής, που εντάχθηκαν στην ένωση πιο πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης