Τελευταία Νέα
Διεθνή

Short θέσεις ή αύξηση των μετρητών επιλέγουν πλέον τα μεγάλα hedge funds - Τι βλέπουν τα αμοιβαία κεφάλαια

Short θέσεις ή αύξηση των μετρητών επιλέγουν πλέον τα μεγάλα hedge funds - Τι βλέπουν τα αμοιβαία κεφάλαια
«Η ζωή θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τους επενδυτές», έγραψε ο Crispin Odey, ιδρυτής της Odey Asset Management
Αρνητικές προς τις μετοχές έχουν γυρίσει οι θέσεις των μεγαλύτερων hedge funds πλέον, παρόλο που οι περισσότερες αγορές έχουν ήδη κάνει μια μεγάλη διόρθωση από την αρχή του 2022.
Τα στελέχη με κορυφαίες επιδόσεις, όπως ο Peter Davies της Lansdowne Partners και ο Alister Hibbert της BlackRock, έχουν γίνει πιο bearish ως προς τις προοπτικές για τμήματα της αγοράς ή για τις μετοχές συνολικά, με τα μερίδια τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης να αποτελούν ιδιαίτερο τομέα ανησυχίας.
«Η ζωή θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τους επενδυτές», έγραψε ο Crispin Odey, ιδρυτής της Odey Asset Management με έδρα το Λονδίνο, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Θα έρθουν διακοπές, ελλείψεις, απεργίες και πόλεμος», ανέφερε.
Ο Odey αύξησε απότομα τις θέσεις μετρητών στο ταμείο του Opus, το οποίο συνήθως στοιχηματίζει στην αύξηση των τιμών των μετοχών των εταιρειών και αυξάνεται κατά περίπου 7% φέτος.
Το ευρωπαϊκό του ταμείο, το οποίο μπορεί να ποντάρει στην άνοδο και την πτώση των τιμών, έχει αυξηθεί κατά περίπου 87% φέτος.

Short το Hedge Fund Strategic Equity της BlackRock

Εν τω μεταξύ, ο Hibbert, ο οποίος διαχειρίζεται το Hedge Fund Strategic Equity της BlackRock και έχει ένα από τα ισχυρότερα μακροπρόθεσμα ρεκόρ στον κλάδο, πρόσφατα άλλαξε το χαρτοφυλάκιό του έτσι ώστε οι θέσεις που είναι στην πτώση των τιμών των μετοχών να υπερβαίνουν τα στοιχήματα για αύξηση των τιμών.
Μια τέτοια κίνηση είναι ασυνήθιστη για τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία τείνουν να διατηρούν τις θέσεις τους για την αύξηση των τιμών, επειδή οι μετοχές αναμένεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα.

Αυξημένα τα αντανακλαστικά

Άλλοι manager έχουν γίνει επίσης πιο προσεκτικοί.
Τα hedge funds έχουν μειώσει σημαντικά το συνολικό μέγεθος των στοιχημάτων τους πρόσφατα, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Και στις ΗΠΑ, η διαφορά μεγέθους μεταξύ των θέσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων για την αύξηση των τιμών και των θέσεων τους για την πτώση των τιμών είναι τώρα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σε ένδειξη του πόσο προσεκτικοί έχουν γίνει οι διαχειριστές.
Αυτή η πτωτική τάση μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου έρχεται καθώς η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Αυτή η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει χτυπήσει τις μετοχές των κερδοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι αποτιμήσεις τροφοδοτούνται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ο ισχυρός για την τεχνολογία δείκτης μετοχών Nasdaq Composite έχε χάσει πάνω από το ένα πέμπτο φέτος.

Χάνει τη λάμψη της η τεχνολογία

Αν και οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα διέκοψαν το μεγαλύτερο σερί απωλειών τους από το 2001 με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είχε κορυφωθεί, οι εκτιμήσεις δεν είναι θετικές.
«Είμαστε στα πρώτα στάδια των χρημάτων που βγαίνουν από τον κλάδο της τεχνολογίας», δήλωσε ο Davies, συνεργάτης της Lansdowne και ένας από τους επενδυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.
«Δεν έχω την εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ξεπουλήσει τις θέσεις τους στην τεχνολογία».
Εν τω μεταξύ, ο Sir Michael Hintze, ιδρυτής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου CQS, με έδρα το Λονδίνο, έχει τοποθετηθεί για sell off σε αναπτυσσόμενες μετοχές.
Ο Hintze έχει αναφέρει ότι περιμένει «συνεχή αστάθεια και εξάρσεις της αγοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης