Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Point: Οι «διαβολικοί» Putin και Εrdogan - Πώς ο Τούρκος πρόεδρος έγινε πράκτορας του Κρεμλίνου

Le Point: Οι «διαβολικοί» Putin και Εrdogan - Πώς ο Τούρκος πρόεδρος έγινε πράκτορας του Κρεμλίνου
Αναλυτές που καταθέτουν τις απόψεις τους κάνουν λόγο για μια «ανταγωνιστική συνεργασία»

Putin και Erdogan φιγουράρουν στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point υπό τον τίτλο «Οι διαβολικοί», με το άρθρο να περιγράφει τη συνεργασία των δύο ηγετών οι οποίοι έχουν αναπτύξει μία σχέση «που ξαναγράφει τις γεωπολιτικές ισορροπίες».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τη σχέση των δύο πολιτικών ανδρών που ακολουθούν το ίδιο στυλ διακυβέρνησης με συγκέντρωση εξουσιών, κατάπνιξη της αντιπολίτευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και δικαιοσύνη που λειτουργεί με εντολές, και έχουν την ίδια αυτοκρατορική νοσταλγία αλλά και την ίδια απέχθεια για το δυτικό μοντέλο, «υπάρχουν καλοί λόγοι που βρίσκονται σε συνεννόηση».
Αναλυτές που καταθέτουν τις απόψεις τους κάνουν λόγο για μια «ανταγωνιστική συνεργασία» ή «συνεργατικό ανταγωνισμό» που αποκαλύφθηκε και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο Erdogan ναι μεν παραχώρησε όπλα στην Ουκρανία, πράγμα που μπορεί να ερμηνευτεί ως εχθρική κίνηση στη Μόσχα αλλά αντίθετα με τους άλλους συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αρνείται να συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του.
Και όταν η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους για να ενταχθούν στη Συμμαχία, η Τουρκία έβαλε εμπόδια με διάφορα προσχήματα, παίζοντας έτσι χωρίς να είναι πολύ εμφανές, το παιχνίδι του ηγέτη του Κρεμλίνου».
Ο Putin πλησίασε εδώ και χρόνια τον Erdogan για να διαταράξει τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Αιντίν Αντνάν Σεζγκίν, βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην πρέσβη της Τουρκίας στη Μόσχα «Όσο ο Erdogan γινόταν πιο αυταρχικός, τόσο πιο συμπαθής γινόταν στον Putin.
Υπάρχει μια επιθυμία διαχωριστεί η Τουρκία από τη Δύση.
Η απομάκρυνση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης συμφέρει το Κρεμλίνο», τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης