Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amundi: Η πυραμίδα των private equities θα καταρρεύσει - Πώς εξηγούνται τα εξωπραγματικά κέρδη

tags :
Amundi: Η πυραμίδα των private equities θα καταρρεύσει - Πώς εξηγούνται τα εξωπραγματικά κέρδη
«Είναι ένα σχήμα Ponzi, είναι ένα κυκλικό πράγμα»

Με ένα «σχήμα Ponzi», που θα έλθει αντιμέτωπο με την κατάρρευση τα επόμενα χρόνια, παρομοίασε τμήματα του private equities ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη Amundi Asset Management.
«Ορισμένα private equities μοιάζουν με πυραμίδα κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής Επενδύσεων της εταιρείας, Vincent Mortier, σε παρουσίαση την Τετάρτη 1 Ιουνίου.
«Ξέρετε ότι μπορείτε να πουλήσετε περιουσιακά στοιχεία σε άλλη εταιρεία private equity με 20πλάσια ή 30πλάσια κέρδη.
Είναι ένα σχήμα Ponzi, είναι ένα κυκλικό πράγμα».
Τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων αφήνουν ελάχιστα περιθώρια σε διαχειριστές επενδύσεων όπως η Amundi, η οποία έχει 2 τρισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, να κρύψουν τις αποδόσεις τους, καθώς οι διακυμάνσεις στις τιμές στα assets εύκολα τελούν υπό παρακολούθηση καθημερινά ή ακόμα και σε πραγματικό χρόνο - μια διαδικασία γνωστή ως σήμανση.
Αντίθετα, τα private equities συνήθως «κλειδώνουν» τα χρήματα των επενδυτών για μια περίοδο αρκετών ετών ενώ οι πληροφορίες σχετικά με το εάν οι εταιρείες-στόχοι έχουν σημειώσει κέρδη ή συρρικνωθεί δημοσιοποιούνται μόνο εάν προβούν σε κάποια πώληση ή αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις είναι συχνά περίπλοκες εικασίες που βασίζονται σε ισοδύναμα περιουσιακά στοιχεία σε δημόσιες αγορές και μοιράζονται ιδιωτικά στους επενδυτές.
Συχνά, τα private equity groups πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε άλλα private equity groups.
Το 2021 «έκλεισαν» συμφωνίες αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες πούλησαν εταιρείες στους… εαυτούς τους.
Ο Mortier είπε ότι είναι συνήθης τακτική για τις εταιρείες private equity να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους σε διογκωμένες αποτιμήσεις.
«Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σημάδι στην αγορά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Υπάρχουν μερικές πολύ, πολύ καλές ευκαιρίες, αλλά δεν υπάρχουν θαύματα.
Τελικά θα υπάρξουν θύματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Οι εταιρείες private equity έχουν σωρεύσει μετρητά τα τελευταία χρόνια, καθώς δανείζονταν με χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο τους έδωσε τεράστια δύναμη πυρός για να εξαγοράσουν εταιρείες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος των private equity έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 6 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίχθηκαν συμφωνίες 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022 - άνοδος +17΅% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.
Η Amundi εκφράζει επίσης ανησυχία για τις αγορές τίτλων χρέους, δημοσίου τε και ιδιωτικού, σημειώνοντας ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν συμφωνίες - ιδιαίτερα από τη στιγμή που το χάσμα μεταξύ των τιμών στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν έχει γίνει ασυνήθιστα μεγάλο. «Είναι πραγματικά ανησυχητικό».
«Οι τράπεζες και οι traders είναι άπληστοι.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει πιθανώς να εξετάσουν τι συμβαίνει, διότι μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα» καταλήγει η Amundi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης