Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στην τεχνική χρεοκοπία η Ρωσία: Eνεργοποιούνται cds 2,5 δισ. δολ. λόγω «πιστωτικού γεγονότος»

tags :
Κοντά στην τεχνική χρεοκοπία η Ρωσία: Eνεργοποιούνται cds 2,5 δισ. δολ. λόγω «πιστωτικού γεγονότος»
Επιτροπή επενδυτών αποφάνθηκε ότι η μη πληρωμή 1,9 εκατ. δολαρίων από ρωσικής πλευράς για τόκους κρατικού ομολόγου ανοίγει τον δρόμο για χρεοκοπία

Η αποτυχία της Ρωσίας να πληρώσει μέρος τόκου για ένα από τα ομόλογά της θα προκαλέσει την ενεργοποίηση ασφαλίστρων (CDS), ύψους 2,5 δισεκ. δολ., που λειτουργούν ως προστασία σε περιπτώσεις αθέτησης χρέους.
Η απόφαση της Επιτροπής Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων, ότι υπήρξε γεγονός «αδυναμίας πληρωμής», ωθεί τη Μόσχα ένα βήμα πιο κοντά σε μια ιστορική χρεοκοπία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις που υπήρξαν απότοκο της εισβολής στην Ουκρανία «πνίγουν» την ικανότητά της χώρας να πραγματοποιεί πληρωμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η Μόσχα φαινόταν ότι θα αποφύγει την πολυαναμενόμενη αθέτηση του χρέους της σε ξένο νόμισμα όταν εξόφλησε, έστω και καθυστερημένα, επενδυτές ρωσικών ομολόγων στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν από το τέλος της περιόδου χάριτος για δύο πληρωμές που αρχικά έληγαν στις 4 Απριλίου.
Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε τόκους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να ζητήσουν από τη διεθνή επιτροπή να αποφανθεί σχετικά με το εάν είχε σημειωθεί χρεοκοπία.
Η απόφαση της Τετάρτης σημαίνει ότι οι κάτοχοι ρωσικών CDS θα λάβουν μια πληρωμή, με το μέγεθος να καθορίζεται από μια διαδικασία δημοπρασίας ρωσικών ομολόγων.

40 δισ. δολάρια σε εκκρεμή διεθνή ομόλογα

Η επιτροπή, στης οποίας τα 14 μέλη συμπεριλαμβάνονται η Citibank, η Bank of America, η Deutsche Bank, η Elliot Management και η PIMCO, συμφώνησε ότι η αποτυχία πληρωμής συνέβη στις 19 Μαΐου και ότι το αίτημα για εξεύρεση λύσης υποβλήθηκε στις 26 Μαΐου. Θα συνεδριάσει ξανά στις 6 Ιουνίου για να συνεχίσει τη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει στον καθορισμό τυχόν πληρωμών CDS.
Μια ρωσική χρεοκοπία για άλλα χρέη φαίνεται αναπόφευκτη, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέλεξε πρόσφατα να μην επεκτείνει την άδεια που επέτρεπε στους πιστωτές να λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει περίπου 40 δισ. δολάρια σε εκκρεμή διεθνή ομόλογα, αλλά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία διέθετε σχεδόν 650 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν άλλες επιλογές και συνεπώς δεν θα αναγνωρίσει χρεοκοπία εφόσον υπάρχουν τα μέσα πληρωμής.
Ωστόσο, δεν επιτρέπουν όλα τα ομόλογα την πληρωμή σε ρούβλια.
Η χώρα έχει πει ότι θα μπορούσε να επεκτείνει και για τους κατόχους κρατικών ομολόγων το σχέδιο που χρησιμοποιείται για τις πληρωμές φυσικού αερίου, επιτρέποντας σε Ευρωπαίους επενδυτές να ανοίξουν διπλούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα και ρούβλι. Τα χρήματα θα διοχετευθούν μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου (NSD) που δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης