Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη - Οι μισοί καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές του - Ανησυχίες για ύφεση

tags :
Beige Book: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη - Οι μισοί καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές του - Ανησυχίες για ύφεση
Η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διακοπές από τα κύματα του COVID-19 (ειδικά στα βορειοανατολικά) αποτελούν τα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τα σχέδια των επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα
Όπως αναφέρει το Beige Book της Fed που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου, οι δώδεκα ομοσπονδιακές Περιφέρειες αναφέρουν ότι κατέγραψαν ελαφρά ή μέτρια οικονομική ανάπτυξη κατά το τελευταίο δίμηνο, με το ένα τρίτο εξ αυτών (τέσσερις Περιφέρειες) να δηλώνει ρητά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί από την προηγούμενη περίοδο.
Συνεχής ανάπτυξη καταγράφεται στον τομέα των κατασκευών, αντίθετα, τα στοιχεία λιανικής σημείωσαν κάποια χαλάρωση επειδή οι καταναλωτές αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές ενώ στην αγορά κατοικιών παρατηρήθηκε αδυναμία επειδή οι αγοραστές αντιμετώπισαν υψηλές τιμές και αυξανόμενα επιτόκια.
Δυσκολίες αναφέρθηκαν και στην αγορά εργασίας που δηλώνεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση, ακολουθούμενη από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η αύξηση των επιτοκίων, ο γενικός πληθωρισμός, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διακοπές από τα κύματα του COVID-19 (ειδικά στα βορειοανατολικά) αποτελούν τα τα βασικά
στοιχεία που επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τα σχέδια των επιχειρήσεων.
Τα δύο τρίτα των Περιφερειών, δηλαδή οκτώ, ανέφεραν ότι οι προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη έχουν μειωθεί ενώ το ένα τρίτο - συγκεκριμένα τρεις Περιφέρειες - εξέφρασαν ανησυχίες για ύφεση.

Η εικόνα στην αγορά εργασίας

Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν ότι η απασχόληση αυξήθηκε λίγο ή μέτρια σε μια αγορά εργασίας που όλες οι Περιφέρειες περιέγραψαν ως «σφιχτή».
Μία Περιφέρεια ανέφερε ρητά ότι ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης είχε επιβραδυνθεί, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις στις παράκτιες ζώνες δήλωσαν ότι παγώνουν τις προσλήψεις ή ανέφεραν άλλα σημάδια που υποδεικνύουν ότι η στενότητα της αγοράς έχει αρχίσει να μειώνεται.
Ωστόσο, σε πολλούς κλάδους υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν χαμηλότερα από την πλήρη τους δυναμικότητα.
Για να ανταποκριθούν σε αυτή την αδυναμία, οι εταιρείες συνέχισαν να αναπτύσσουν αυτοματισμούς, να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους και να αυξάνουν τους μισθούς.
Στην πλειονότητα των Περιφερειών, οι επιχειρήσεις ανέφεραν ισχυρή αύξηση των μισθών, ενώ οι άλλες ανέφεραν μέτρια αύξηση.
Ωστόσο, σε μερικές Περιφέρειες, οι εταιρείες παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν πλέον αυξήσεις μισθών.
Επιπλέον, ενώ οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα γενικά αναμένουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το επόμενο έτος, μία Περιφέρεια ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης μισθών των εταιρειών της μειώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Τιμές

Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν ισχυρές αυξήσεις τιμών – ειδικά των τιμών εισροών.
Δύο Περιφέρειες σημείωσαν ότι αυτή η επιτάχυνση του πληθωρισμού αποτελεί συνέχιση τάσης.
Ωστόσο, τρεις Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι αυξήσεις τιμών για τα δικά τους προϊόντα ή υπηρεσίες έχουν κάπως μετριαστεί.
Οι μισές Περιφέρειες ανέφεραν ότι η αγοραστική δύναμη διατηρείται – τα αυξημένα κόστη μετακυλίονται χωρίς πρόβλημα στους πελάτες και τους καταναλωτές, συχνά με αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι καταναλωτές άρχισαν να συγκρατούν τις αγορές τους, είτε με αγορές μικρότερου όγκου είτε με αντικατάσταση μιας ακριβής με μια φτηνότερη μάρκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης