Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Κυρώσεις φιάσκο - Η Ρωσία βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της μέχρι και στις ΗΠΑ

WSJ: Κυρώσεις φιάσκο - Η Ρωσία βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της μέχρι και στις ΗΠΑ

Κι όμως, το ρωσικό πετρέλαιο, μέσω Ινδίας, φτάνει ακόμη ως τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Ευρώπη να έχει επιβάλει τις βαρύτερες κυρώσεις που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στο ρωσικό πετρέλαιο, όμως ναυτιλιακές και διυλιστήρια καταφέρνουν να διοχετεύουν το ρωσικό πετρέλαιο σε όλη την αγορά αποκρύπτοντας την προέλευσή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καύσιμα που πιστεύεται ότι παρήχθησαν εν μέρει από ρωσικό αργό πετρέλαιο έφτασαν στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ τον περασμένο μήνα, διαπιστώνει σε δημοσίευμά της η WSJ.
Τα φορτία μεταφέρθηκαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του Ατλαντικού από ινδικά διυλιστήρια, τα οποία υπήρξαν μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv και την ανάλυση του think tank Centre for Research on Energy and Clean Air που εδρεύει στο Ελσίνκι.
Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των στοχευμένων κυρώσεων που επέβαλε στο πετρέλαιο της Ρωσίας η Δύση, οι traders φροντίζουν να αποκρύπτουν τη προέλευση του ρωσικού πετρέλαιου ώστε να διατηρούν τις ροές και το εμφανίζουν με την μορφή των διυλισμένων προϊόντων ως βενζίνη, ντίζελ και πετροχημικά.

Μεταφορές από πλοίο σε πλοίο
 

Το πετρέλαιο μεταφέρεται επίσης από πλοίο σε πλοίο εν πλω, μια τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει για να πουλήσουν το πετρελαίο τους το Ιράν και η Βενεζουέλα που επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Οι εν πλω μεταφορές αυτές πραγματοποιούνται στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας, με το πετρέλαιο να κατευθύνεται στη συνέχεια στην Κίνα, την Ινδία και τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τρίτη 31 Μαΐου να επιβάλουν embargo στο 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αποκόπτοντας τελικά το Κρεμλίνο από τον μεγαλύτερο αγοραστή ενέργειας του. Αναμένεται επίσης να απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές να ασφαλίζουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Αλλά traders και ναυτιλιακές λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αποφυγή των κυρώσεων που αναμένεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των νέων περιορισμών.
Συνολικά, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν τον Απρίλιο, μετά την πτώση τον Μάρτιο οπότε τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες δυτικές κυρώσεις, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 620.000 βαρέλια στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κοντά στα προπολεμικά επίπεδα, με τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών να καταγράφεται προς την Ινδία.

Η Ινδία βασικός κόμβος για τις ροές ρωσικού πετρελαίου

Είναι γεγονός ότι η Ινδία έχει αναδειχθεί σε βασικό κόμβο για τις ρωσικές ροές πετρελαίου.
Οι εισαγωγές της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα 800.000 βαρέλια την ημέρα από την έναρξη του πολέμου, σε σύγκριση με 30.000 βαρέλια την ημέρα πριν, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγορών εμπορευμάτων Kpler.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη έκπτωση με την οποία οι Ινδοί αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο - που είναι γνωστό ως Urals, - περίπου κατά 35 δολάρια χαμηλότερα από το Brent.
Έτσι, ένα διυλιστήριο που ανήκει στον ινδικό ενεργειακό κολοσσό Reliance Industries Ltd αγόρασε επτά φορές περισσότερο ρωσικό αργό τον Μάιο, σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με την Kpler.

Πώς έφτασε το ρωσικό αργό στις ΗΠΑ

Η Reliance ναύλωσε στη συνέχεια ένα πετρελαιοφόρο για να μεταφέρει ένα φορτίο πετροχημικών το οποίο αναχωρούσε από το κοντινό λιμάνι Sikka στις 21 Απριλίου χωρίς προγραμματισμένο προορισμό.
Τρεις ημέρες αργότερα, επικαιροποίησε τα αρχεία του προσθέτοντας ένα αμερικανικό λιμάνι και ξεφόρτωσε στις 22 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό που πιθανότατα συνέβη ήταν ότι η Reliance αγόρασε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση, το διύλισε και στη συνέχεια πούλησε το προϊόν στη βραχυπρόθεσμη αγορά όπου βρήκε έναν αγοραστή από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Centre for Research on Energy and Clean Air. «Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σύστημα με το οποίο το ρωσικό αργό διυλίζεται στην Ινδία και στη συνέχεια ένα μέρος του πωλείται στις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης