Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ξεκίνησε η παραγωγή εξοπλισμού για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Αίγυπτο

Ρωσία: Ξεκίνησε η παραγωγή εξοπλισμού για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Αίγυπτο
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ed-Dabaa είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Αίγυπτο που κατασκευάστηκε στις ακτές της Μεσογείου

Ξεκίνησε στην Ρωσία η παραγωγή εξοπλισμού για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Αιγύπτου "Ed-Dabaa". Την ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου της κρατικής εταιρείας Rosatom.
«Στο εργοστάσιο παραγωγής στο Kolpino (Αγία Πετρούπολη), όπου κατασκευάζεται διάφορος εξοπλισμός για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατόπιν παραγγελίας της Rosatom, πραγματοποιήθηκε τελετή για την έναρξη της παραγωγής τεμαχίων για το σκάφος αντιδραστήρα της μονάδας ισχύος Νο. 1 της Αιγύπτου, ανέφερε η κρατική εταιρεία σε δήλωση.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία αιγυπτιακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας (NPPA) Amged El-Wakil.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Αρχής Ελέγχου Πυρηνικών και Ακτινοβολίας της Αιγύπτου, Sami Atalla, και ο Αντιπρόεδρος του NPPA, Mohamed Ramadan.
«Το έργο υλοποιείται σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρεται στο μήνυμα ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πυρηνικής Ενέργειας της Rosatom.
Αιγύπτιοι επιστήμονες επισκέφτηκαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό του Λένινγκραντ (Sosnovy Bor, περιοχή Λένινγκραντ), όπου εξέτασαν νέες μονάδες με αντιδραστήρες VVER-1200.
Στους καλεσμένους παρουσιάστηκε ο βιομηχανικός χώρος των μονάδων παραγωγής ενέργειας με δύο αντιδραστήρες γενιάς 3+ που τέθηκαν σε λειτουργία το 2018 και το 2021, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα ελέγχου μπλοκ, ενός κτιρίου τουρμπίνας και ενός εκπαιδευτικού κέντρου πυρηνικής ενέργειας.
Όπως σημειώνεται στο μήνυμα της κρατικής εταιρείας, ο πυρηνικός σταθμός Ed-Dabaa, που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το έργο Rosatom, θα αποτελείται επίσης από μονάδες ισχύος με ρωσικούς αντιδραστήρες γενιάς VVER-1200 3+ (4 μονάδες χωρητικότητας 1200 μεγαβάτ το καθένα).

Έναρξη κατασκευής NPP

Ο Λόκσιν είπε ότι η επίσημη έναρξη της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου.
"Η επίσημη ημερομηνία είναι η 11η Ιουλίου. Ίσως μια μέρα νωρίτερα - μια μέρα αργότερα.
Μιλώντας για την ασφάλεια των τεχνολογιών του αντιδραστήρα που χρησιμοποιούνται στο έργο Ed-Dabaa, σημείωσε ότι «λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές και, θα έλεγε κανείς, αδύνατες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα γεγονότα στη Φουκουσίμα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας (NPPA) Amged al-Wakil είπε επίσης ότι η Rosatom θα μπορούσε να λάβει άδεια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο το τρίτο τρίμηνο του 2022. «Στο τρίτο τρίμηνο», - είπε ο επικεφαλής του τμήματος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση.
"Όσον αφορά τη δυναμική των εργασιών τόσο στο εργοτάξιο όσο και για την απόκτηση άδειας, εργαζόμαστε μέρα και νύχτα.
Το προπαρασκευαστικό στάδιο για το "πρώτο σκυρόδεμα" βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη ", δήλωσε ο al-Wakil.

Έναρξη του σταδίου παραγωγής του έργου
Το στάδιο παραγωγής του έργου Ed-Dabaa ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

"Η επίσκεψή μας σήμερα δείχνει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε εγκαίρως όλες τις εργασίες για την κατασκευή του σταθμού. Σήμερα ξεκινάμε ήδη την παραγωγή ενός σκάφους αντιδραστήρα για την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας", είπε ο al-Wakil.

Σχετικά με το έργο

Ο πυρηνικός σταθμός στο Ed-Dabaa είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Αίγυπτο που κατασκευάστηκε στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χλμ βορειοδυτικά του Καΐρου.
Συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Καΐρου τον Νοέμβριο του 2015.
Η σύμβαση μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής ανατέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Ο πυρηνικός σταθμός Ed-Dabaa θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης VVER-1200 συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 MW της γενιάς 3+.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης