Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Η Τουρκία ακύρωσε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα

Cavusoglu: Η Τουρκία ακύρωσε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακύρωσε (ή ανέβαλε) ορισμένες ασκήσεις του NATO στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντρέ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
«Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η Τουρκία ακυρώνει ή αναβάλλει τις ασκήσεις του NATO στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu στο Anadolu.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
«Η Τουρκία έχει ρόλο μεσολαβητή.
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική θέση. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το αλλάξουμε», είπε ο Mevlut Cavusoglu.
«Έχουμε εφαρμόσει τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ στα πολεμικά πλοία, αλλά ο εναέριος χώρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός.
Εκτός της σύμβασης, υπήρξαν αιτήματα από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσουν πλοία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία δικαιώματα να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα και να αποκλείει τα στενά σε πολεμικά πλοία των εμπόλεμων πλευρών, σε κατάσταση πολέμου.
Τα στρατιωτικά πλοία που εισέρχονται στην περιοχή υποχρεούνται να τηρούν τα όρια χωρητικότητας, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τα επίπεδα υποστήριξης που μπορούν να παράσχουν οι εξωτερικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της συνθήκης αυτής, απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η είσοδος πολεμικού πλοίου νοσοκομειακής βοήθειας μέσω του Βοσπόρου κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008 μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, επειδή υπερέβη τα όρια χωρητικότητας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης