Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και να γίνει το 20ο κράτος μέλος της

Κομισιόν: Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και να γίνει το 20ο κράτος μέλος της
H Κροατία θα υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023
Σχετικά Άρθρα

Η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας το δρόμο ώτσε η χώρα να υιοθετήσει το ευρώ από τις αρχές του 2023 και να γίνει το 20ο ευρωπαϊκό κράτος που χρησιμοποιεί το νόμισμα.
Μόλις εγκριθεί η αξιολόγηση της Επιτροπής από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα καθορίσουν τον Ιούλιο τη συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία το νόμισμα της Κροατίας, το κούνα, θα μετατραπεί σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η Κροατία θα έχει στη συνέχεια έξι μήνες για πρακτικές προετοιμασίες για την αλλαγή νομίσματος.
«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κροατία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ σε είκοσι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ.
Για να υιοθετήσει το ευρώ, η Κροατία, μέλος της ΕΕ από το 2013, έπρεπε να πληροί κριτήρια σταθερότητας τιμών και συναλλαγματικών ισοτιμιών, δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους και μακροπρόθεσμων επιτοκίων, όλα μετρημένα με βάση τα κριτήρια αναφοράς της ΕΕ.
Η Επιτροπή εξέτασε επίσης την οικονομική της ολοκλήρωση και σύγκλιση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων του ισοζυγίου πληρωμών και της ολοκλήρωσης των προϊόντων, της εργασίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών της και επαλήθευσε ότι η νομοθεσία της για τις κεντρικές τράπεζες είναι συμβατή με τη νομοθεσία της ευρωζώνης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Ευρώπη Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης