Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (CEO JP Morgan): Επενδυτές, προσοχή! Ο τυφώνας που έρχεται θα σαρώσει τις οικονομίες

Dimon (CEO JP Morgan): Επενδυτές, προσοχή! Ο τυφώνας που έρχεται θα σαρώσει τις οικονομίες
Για οικονομικό τυφώνα προετοιμάζεται η αμερικανική τράπεζα JP Morgan

Για οικονομικό τυφώνα προετοιμάζεται η JP Morgan, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon, ο οποίος μάλιστα συμβούλεψε τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο…
«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… πρόκειται για τυφώνα» δήλωσε ο Jamie Dimon την Τετάρτη 1 Ιουνίου σε ένα οικονομικό συνέδριο της Alliance Bernstein στη Νέα Υόρκη.
Αν και οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας θα είναι «μικρός ή υπερθύελλα», πρόσθεσε.
«Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά» είπε ο Dimon στο γεμάτο από αναλυτές και επενδυτές δωμάτιο.
«Η JP Morgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας».
Οι μετοχές φάνηκε να ανακάπτουν μετά την απότομη πτώση τον περασμένο μήνα λόγω της αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει.
Αλλά, ο Dimon θεωρεί πως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.
«Αυτήν τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί αυτό.
Όμως, αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στον δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας».

Δύο παράγοντες…

Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που ανησυχούν τον Dimon: Πρώτον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αντιστρέψει τα προγράμματα έκτακτης αγοράς ομολόγων και θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της.
Σημειώνεται πως, για δεύτερη φορά σε μία δεκαετία, η Federal Reserve θα προσπαθήσει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της σε κάποιο λογικό μέγεθος, μια διαδικασία γνωστή ως Quantitative Tightening 2 (QT2).
Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ότι ο ισολογισμός της Fed θα συρρικνώνεται κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου κάθε μήνα για τα προβλέψιμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς λήγουν τα υπάρχοντα TSY (60 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα) και τα MBS (35 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα).
Αυτό που σημαίνει στην πράξη, είναι ότι θα έχουμε μια σύντομη περίοδο συρρίκνωσης του ισολογισμού για μερικούς μήνες πριν εμφανιστεί η «επόμενη μεγάλη κρίση» και η Fed αποφασίσει και πάλι την αύξηση του ισολογισμού της.
«Δεν είχαμε ποτέ ανάλογο QT, επομένως ψάχνετε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να γράφετε βιβλία ιστορίας για τα επόμενα 50 χρόνια», είπε ο Dimon, προσθέτοντας: «Αρκετές πτυχές των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης «πέτυχαν», συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων, ήταν «τεράστιο λάθος.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν επιλογή επειδή υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα.

Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών και άλλα τέτοια.
Ο άλλος μεγάλος παράγοντας που ανησυχεί τον Dimon είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.
«Η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν εξαιτίας της χειρότερης ευρωπαϊκής σύγκρουσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσεγγίζοντας τα 150 δολάρια ή 175 δολάρια το βαρέλι».  

«Τεράστια αστάθεια»


Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου επενδυτών για την τράπεζά του, ο Dimon μίλησε για «σύννεφα καταιγίδας» στην οικονομία, που θα μπορούσαν να διαλυθούν.
Η εισήγησή του ενίσχυσε τις μετοχές της JP Morgan.
Όμως η ανησυχία του έχει ενταθεί από τότε.
Κατά τη διάρκεια της απάντησης στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι κεντρικές τράπεζες, οι εμπορικές τράπεζες και οι εταιρείες συναλλάγματος ήταν οι τρεις κύριοι αγοραστές των αμερικανικών ομολόγων, είπε ο Dimon, συμπληρώνοντας: Ωστόσο, οι «παίκτες» δεν θα έχουν την ικανότητα ή την επιθυμία να απορροφήσουν τόσα ομόλογα των ΗΠΑ αυτή τη φορά.
«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή σε ό,τι αφορά τη ροή κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο», είπε ο Dimon.
«Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά είμαι προετοιμασμένος για τεράστια αστάθεια».
Ένα βήμα που θα μπορούσε να κάνει η τράπεζα για να αντέξει σε επερχόμενο τυφώνα είναι να ωθήσει τους πελάτες να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας.
Αυτό θα βοηθούσε την τράπεζα να διαχειριστεί τις κεφαλαιακές της απαιτήσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, βοηθώντας την ενδεχομένως να απορροφήσει την αύξηση των επισφαλών δανείων.
«Εξαιτίας της αβεβαιότητας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα», είπε ο Dimon. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης