Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το QE η Fed αρχίζει από σήμερα (1/6) το QT - Ποια θα είναι η επόμενη μέρα

Μετά το QE η Fed αρχίζει από σήμερα (1/6) το QT - Ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Την "επόμενη μέρα" η Fed θα αρχίσει και πάλι το QE
Σχετικά Άρθρα
Για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία, η Federal Reserve θα προσπαθήσει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της σε κάποιο "λογικό" μέγεθος, μια διαδικασία γνωστή ως Quantitative Tightening 2 (QT2).
Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ότι ο ισολογισμός της Fed θα συρρικνώνεται κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου κάθε μήνα για τα προβλέψιμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς λήγουν τα υπάρχοντα TSY (60 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα) και τα MBS (35 δισεκατομμύρια δολάρια/μήνα).
Αυτό που σημαίνει στην πράξη, είναι ότι θα έχουμε μια σύντομη περίοδο συρρίκνωσης του ισολογισμού για μερικούς μήνες πριν εμφανιστεί η «επόμενη μεγάλη κρίση» και η Fed αποφασίσει και πάλι την αύξηση του ισολογισμού της.


Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει

Για αρκετούς αναλυτές, οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν και πάλι να στηρίξουν την οικονομία, εξαιτίας της πράσινης ατζέντας και των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή η μετάβαση θα κοστίσει περί τα 150 τρισ. δολάρια τα επόμενα 50 χρόνια.

Η επίδραση στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με την JPMorgan "το ερώτημα πλέον που χρειάζεται να απαντηθεί από την αγορά είναι εάν η ανάπτυξη σταθεροποιείται μετά από την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης ή εάν υπάρξει ύφεση.
Η JPM υπολογίζει ότι «για να επιστρέψουμε σε έναν ισολογισμό «κανονικού» μεγέθους, το QT2 μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2026 ή το 2027».
Σε αυτήν την περίοδο, δηλαδή μέχρι το 2027, οι ΗΠΑ πιθανόν να έχουν περάσει τουλάχιστον μία ύφεση, και ίσως ο ισολογισμός της Fed να χρειαστεί να αυξηθεί και πάλι.

Πέρα από το QT2, εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.
Η αγορά συνεχίζει να τιμολογεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Fed (50 μ.β. αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 50% του μέγιστου ρυθμού QT).
Επί του παρόντος, η αγορά έχει ~50% πιθανότητα αύξησης 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο και 50% πιθανότητα αύξησης 50 μ.β..
Στη συνέχεια, η αγορά τιμολογεί αύξηση σε 25 μ.β. τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης