Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία της Αφρικανικής Ένωσης για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στον παγκόσμιο επισιτισμό

Ανησυχία της Αφρικανικής Ένωσης για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στον παγκόσμιο επισιτισμό
Την ανησυχία των χωρών της Αφρικής για τις παράπλευρες συνέπειες των κυρώσεων του πολέμου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

Δύσκολα εξελισονται τα πράγματα για τις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, αναφορικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.


Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την αποδέσμευση των σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία. Τους ζήτησε να κάνουν «τα πάντα για να απελευθερωθούν τα διαθέσιμα αποθέματα σιτηρών και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις μεταφορές και στην αγορά για να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο ελλείψεων και γενικευμένων αυξήσεων των τιμών». Αναφέρθηκε στο ζήτημα του αποκλεισμού του λιμένα της Οδησσού που εμποδίζει τη ροή των αποθεμάτων σιτηρών και τόνισε ότι η Αφρικανική Ένωση υποστηρίζει τον προτεινόμενο μηχανισμό του ΟΗΕ για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση.
«Οι χώρες μας ανησυχούν πολύ για τις παράπλευρες συνέπειες της διαταραχής που προκαλείται από τον ταχεία παρεμπόδιση του συστήματος πληρωμών λόγω των κυρώσεων. Όταν διακόπτεται το σύστημα swift, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχουν τα προϊόντα, η πληρωμή γίνεται πολύπλοκη, αν όχι αδύνατη», ανέφερε ο Macky Sall.
«Αυτή η κρίση επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες μας λόγω της έντονης εξάρτησής τους από τη ρωσική και την ουκρανική παραγωγή σιταριού», είπε ο Macky Sall, ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία του FAO, σύμφωνα με τα οποία, ήδη πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έδειξαν ότι 282 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το ένα τρίτο των υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο, ζουν στην Αφρική.
Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν 46 εκατομμύρια Αφρικανοί που κινδυνεύουν από πείνα και υποσιτισμό λόγω της πανδημίας COVID-19. «Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι τα λιπάσματα, εάν είναι εφικτό να βρεθούν, είναι πλέον τρεις φορές πιο ακριβά από το 2021 και ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αποδόσεις των σιτηρών στην Αφρική θα μειωθούν κατά 20 έως 50% φέτος.
Τέλος, ο Macky Sall ανέφερε ότι με τα 30 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αφρική κατέχει το 60% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, ενώ διαθέτει άφθονους υδάτινους πόρους.
«Αυτό που μας λείπει και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε είναι οι οικονομικές και τεχνολογικές επενδύσεις που απαιτούνται για να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα και να δημιουργήσουμε κοινή ευημερία», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης