Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Οι ηγέτες της ΕΕ παραδόθηκαν στον Orban» - Κόλαφος το Politico για το ευρωπαϊκό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

«Οι ηγέτες της ΕΕ παραδόθηκαν στον Orban» - Κόλαφος το Politico για το ευρωπαϊκό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο
«Διαβατήριο... ελευθέρας» στην Ουγγαρία 
Σχετικά Άρθρα

Για πλήρη επικράτηση των θέσεων του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας αναφορικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κάνει λόγο το Politico σημειώνοντας ότι προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ να αποσπάσουν το «ναι» της Βουδαπέστης για το έκτο πακέτο κυρώσεων, της έδωσαν «διαβατήριο ελευθέρας».
«Στη μάχη τους ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ηγέτες της ΕΕ παραδόθηκαν στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, συνθηκoλογώντας με τις απαιτήσεις του και χορηγώντας στη Βουδαπέστη σχεδόν πλήρη εξαίρεση από το νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», γράφει, επικριτικά.
Η συλλογική υποχώρηση μπροστά στον Όρμπαν, που επί 26 ημέρες εμπόδιζε την προτεινόμενη απαγόρευση [εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ] επέτρεψε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να κάνουν λόγο για νίκη αργά τη νύχτα της Δευτέρας, με την υιοθέτηση ενός έκτου πακέτου κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας, επειδή εισέβαλε στη γειτονική της χώρα και γλίτωσε τις Βρυξέλλες από την οδυνηρή αμηχανία μιας αποτυχίας να εφαρμόσει το πολυδιαφημισμένο εμπάργκο.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες παραδέχθηκαν ότι ο Orban – ο Ευρωπαίος ηγέτης με την αυταρχική νοοτροπία – κατάφερε να περάσει το δικό του βάζοντας τα συμφέροντα της Ουγγαρίας μπροστά από την προσπάθεια να φρενάρει τον Ρώσο πρόεδρο Putin», γράφει το Politico.
«Αν δείτε την υπόθεση που κράτησε έναν μήνα, ναι, [ο Όρμπαν] απέσπασε πολλά και κράτησε τους πάντες ομήρους», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο ίδιος ο Όρμπαν έσπευσε μετά τη συμφωνία να θριαμβολογήσει με ανάρτησή του στο Facebook: «Επιτεύχθηκε συμφωνία. Η Ουγγαρία εξαιρείται από το πετρελαϊκό εμπάργκο!»

Τι πήρε η Ουγγαρία

Με την απόφαση που έλαβαν χθες τη νύχτα οι 27 θα σταματήσουν εντός του τρέχοντος έτους οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης.
Θα συνεχιστεί η εισαγωγή μέσω του νότιου τμήματος του σοβιετικής εποχής αγωγού Ντρούζμπα από τον οποίο προμηθεύεται ουσιαστικά πετρέλαιο η Ουγγαρία του Orban.
Σε κάθε περίπτωση με τη χθεσινή απόφαση των 27 εντός του 2022 θα σταματήσει κατά 90% η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, μια απόφαση σημαντική και καίρια αφού εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Putin.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν, der Leyen και ορισμένοι ηγέτες επέμειναν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει «το συντομότερο δυνατό» την εξαίρεση της Ουγγαρίας από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Rutte, είπε ότι οι 27 θα ασχοληθούν εκ νέου με το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ περί τα τέλη Ιουνίου.
Αλλά σε πρακτικούς όρους η εξαίρεση δεν έχει όρια, σχολιάζει το Politico.
Αξιωματούχοι είπαν ότι θα εργαστούν για τη βελτίωση υποδομών που θα επιτρέψουν στην Ουγγαρία του Όρμπαν να λαμβάνει περισσότερο πετρέλαιο μέσω εναλλακτικού αγωγού από την Κροατία, ώστε να τερματιστεί σταδιακά η εξαίρεση της Βουδαπέστης από το εμπάργκο. Κι επέμειναν, όταν ρωτήθηκαν κατά πόσον είναι δίκαιο μια χώρα της ΕΕ να μη συμμετέχει ουσιαστικά στο εμπάργκο, ότι η Ουγγαρία αντιμετωπίζει προβλήματα «ασφάλειας τροφοδοσίας», επειδή δεν έχει λιμάνια κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να προμηθευτεί διά θαλάσσης πετρέλαιο, αλλά και επειδή το νότιο τμήμα του αγωγού Ντρούζμπα περνά από την Ουκρανία και άρα είναι ευάλωτος σε σαμποτάζ ή καταστροφές λόγω του πολέμου. Και γι’ αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρουν ότι σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής της τροφοδοσίας της, η Ουγγαρία θα μπορούσε να αγοράσει πρόσθετο πετρέλαιο.
Το μπρα ντε φερ για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το εμπάργκο ανέδειξε την αυξανόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΕΕ προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία για τον πόλεμοστην Ουκρανία. Από τις 4 Μαΐου που η der Leyen ανακοίνωσε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά σχέδια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προβλέποντας την έγκρισή τους εντός ημερών, χρειάστηκε τελικά σχεδόν ένας μήνας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης