Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Black out και ρεύμα με δελτίο για έξι εκατομμύρια νοικοκυριά αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Βρετανία: Black out και ρεύμα με δελτίο για έξι εκατομμύρια νοικοκυριά αν κοπεί το ρωσικό αέριο
Η Βρετανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τις ευρωπαϊκές χώρες για την πλήρη διακοποή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, παρ' όλα αυτά..
Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον έξι εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν να αντιμετωπίσουν black out τον προσεχή χειμώνα σε περίπτωση που διακοπεί πλήrως η παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης, που είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα The Times.
Οι Times ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει διάφορα σενάρια, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τα σενάρια αυτά προβλέπουν την παράταση της διάρκειας ζωής των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια, με στόχο να αποφευχθούν οι ελλείψεις στην ενέργεια και ο κίνδυνος black out.
Μεταξύ των διαφόρων σεναρίων υπάρχει όμως κι ένα ιδαίτερα δυσμενές πλήν όμως εύλογο σενάριο, που προβλέπει εκτεταμένες ελλείψεις φυσικού αερίου στη χώρα και εναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, με πολλά black out, για τουλάχιστον 6 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η Βρετανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τις ευρωπαϊκές χώρες 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας κυβερνητικής πηγής στους Times:
«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, είναι σωστό να προχωράμε σε σχδιασμούς με βάση κάθε ακραίο σενάριο, όσο απίθανο κι αν είναι. Η Βρετανία είναι καλά προετοιμασμένη για οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού.
Σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ, εμείς έχουμε αποθήκες φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα από όπου τραβάμε αποθέματα, έχουμε απευθείας σύνδεση με τις νορβηγικές εγκαταστάσεις εξόρυξης και έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη υποδομή εισαγωγής LNG στην Ευρώπη - ενώ η Γερμανία δεν έχει καμία».

Το δυσμενές μοντέλο που προβλέπει έναν σκληρό χειμώνα με πολλά black out βασίζεται στην υπόθεση ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία θα μειωθούν στο μισό και ότι δεν θα καταστεί δυνατό να γίνουν εισαγωγές, μέσω αγωγών διασύνδεσης από την Ολλανδία και το Βέλγιο, λόγω εισαγωγής προστατευτικών μέτρων.
Αυτό θα αναγκάσει τις αρχές να κλείσουν όλους τους σταθμούς που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο της Βρετανίας καθώς και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για να συνεχίσουν την παροχή φυσικού αερίου προς τα νοικοκυριά.

Πώς θα δοθεί το ρεύμα με το δελτίο

Αν όμως κλείσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η Βρετανία θα έχει μεγάλο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας οπότε θα οδηγηθεί σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για έξι εκατομμύρια σπίτια, οπότε οι Βρετανοί μπορεί να καταλήξουν να έχυον ρεύμα μόνο και τις ώρες αιχμής 0700-1000 και 1600-2100.
Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα σχεδιάζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point B του Somerset για 18 μήνες παρά τα προγενέστερα σχέδια παροπλισμού τους λόγω γήρανσης και την παράταση της διάρκειας ζωής διαφόρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παρά την προσήλωσή της στην «πράσινη οικονομία».
«Δεδομένης της ιστορικής εξάρτησης της ΕΕ από το φυσικό αέριο του Πούτιν, ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ δύσκολος για τις χώρες της ηπείρου», κατέληξε η κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Times του Λονδίνου.
Εν τω μεταξύ, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 9% τον Απρίλιο που αποτελεί ιστορικό υψηλό τέσσαρων δεκαετιών, το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει βυθίσει τους Βρετανούς στη δυστυχία.
misery_index_0_1.jpg

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι blackout ενδέχεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ της Βρετανίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης