Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Άλμα 2% στα 120 δολ. για το brent μετά τη συμφωνία για embargo στη Ρωσία

Πετρέλαιο: Άλμα 2% στα 120 δολ. για το brent μετά τη συμφωνία για embargo στη Ρωσία
Άλμα 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Άλμα 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 90%, έως το τέλος του 2022.
Το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,7% στα 119,16 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύεται 1,9% στα 119,81 δολ. το βαρέλι.
Σε συμφωνία όσον αφορά την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και στα παράγωγα προϊόντα του κατέληξαν στο παρά ένα της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με μια συμφωνία πάντως που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό στρατόπεδο παραμένει ενωμένο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η συμφωνία κατέστη δυνατή ύστερα από την απόφαση να εξαιρεθούν των κυρώσεων οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω των αγωγών, πρόβλεψη που ικανοποιεί την Ουγγαρία, η οποία επί της ουσίας δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις.
Άλλωστε η Ουγγαρία αρνούνταν κατηγορηματικά να συναινέσει στο embargo, κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα για την οικονομία της από τα ευρωπαϊκά αυτά μέτρα κατά του ρωσικού αργού.
Συνεπώς, η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει την Ουγγαρία, είχε ως αποτέλεσμα να κάνει ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση του Victor Orban και να άρει το veto, ανοίγοντας έτσι το δρόμο αφενός για τη συμφωνία επί του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο αφετέρου για την έγκριση του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
brent_20.JPG
«Ενώ οι εισαγωγές αγωγών δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη συμφωνία, το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σημαντικό, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία», εξηγεί ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.
«Περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού αργού που παραδίδεται με αποστολές, θα περιορίσει την ήδη τεταμένη προσφορά εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης λόγω της έναρξης της θερινής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Avtar Sandu, ανώτερος διευθυντής εμπορευμάτων στην πλατφόρμα συναλλαγών Philip Nova.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τηρήσει το αρχικό του σχέδιο για μέτρια αύξηση 432.000 βαρελιών την ημέρα για τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Sandu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης