Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανοί βλέπουν αδιέξοδο στην Ουκρανία… εισηγούνται διευθέτηση με την Ρωσία, ο Erdogan στο παιχνίδι, η Ευρώπη θίασος

Οι αμερικανοί βλέπουν αδιέξοδο στην Ουκρανία… εισηγούνται διευθέτηση με την Ρωσία, ο Erdogan στο παιχνίδι, η Ευρώπη θίασος
Οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία για το πετρέλαιο... είναι κωμικοτραγικές... το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 119 δολάρια το βαρέλι...

Η επιτυχής ρωσική προέλαση στην Ουκρανία και η κατάληψη του Donbass και στρατηγικών θέσεων… οδηγεί τον αμερικανικό παράγοντα σε πλήρη αναδίπλωση….
Οι αμερικανοί που επί 3 μήνες έριχναν λάδι στην φωτιά εισηγούνται… διευθέτηση του Ουκρανικού και ουσιαστικά ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ρωσία ήταν βέβαιο ότι θα επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους και αυτό φάνηκε από την προέλαση στο Luhansk του Donbass...
Η Ρωσία
είναι κοντά στο να ανακοινώσει ότι οι βασικοί στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης επιτεύχθηκαν, ωστόσο ακόμη απαιτούνται κάποια βήματα ειδικά η διαφύλαξη των κατακτημένων περιοχών...
Εν τω μεταξύ ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan αναδεικνύεται σε μεγάλο ηγέτη, έβαλε veto στην επέκταση του ΝΑΤΟ και συνομιλεί με προνομιακούς όρους με Putin της Ρωσίας και Zelensky της Ουκρανίας...
Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις η Ευρώπη με τις αποφάσεις που λαμβάνει εμφανίζεται ως αστείος θίασος... εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα 119 δολάρια το βαρέλι.

Τι αναφέρει ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού…

Η τελική διευθέτηση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ήταν μια λογική επιλογή στην παρούσα κατάσταση, ανέφερε ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου (CNS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley.

«Νομίζω ότι η επίλυση της κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων θα ήταν η λογική επιλογή», προσθέτοντας ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μόνες τους».
Σύμφωνα με τον Milley, άλλα αποτελέσματα των γεγονότων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι είτε μια αποφασιστική νίκη για ένα από τα μέρη, είτε ένα αδιέξοδο.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.
Δεν είμαστε σίγουροι τώρα πώς ακριβώς θα τελειώσουν όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλά καρτ κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο από τον ευρωπαϊκό θίασο…

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία για κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας ως εξής.
Κατά 66% στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται από την θάλασσα και κατά 33% κυρώσεις στο πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.
Προφανώς αυτή η προσέγγιση κινείται στα όρια του ανέκδοτου… Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δεν θα ισχύει επί της ουσίας για τους αγωγούς πετρελαίου.
Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε για απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου με προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο από τους αγωγούς».
Όπως δήλωσε με τη σειρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula von der Leyen, αυτή η απαγόρευση θα καλύπτει τα δύο τρίτα των προμηθειών πετρελαίου δια θαλάσσης και το ένα τρίτο - μέσω αγωγών.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Πολωνία ανέφεραν ότι θα διακόψουν τις προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού μέχρι το τέλος του έτους, όπου εκτιμάται ότι θα απαγορευτεί το 90% του ρωσικού πετρελαίου.
«Περίπου το 10% ή το 11% του πετρελαίου από τους αγωγούς θα παραμείνει»…

Σε ισχυρή θέση ο Erdogan… κοινής αποδοχής από Ρώσους και Ουκρανούς…

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky τις εξελίξεις και τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από την θάλασσα.
Είχε προηγηθεί η συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, όπου ο Erdogan εμφανίστηκε να θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την ειρήνη…
Ο Erdogan ανέφερε στον Zelensky ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της χώρας να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης,.

Ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία.
Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έχουν αποκλειστεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου έχει διαταράξει τις εξαγωγές λιπασμάτων και σιτηρών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 31% των παγκόσμιων προμηθειών σίτου.
Η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων παγκοσμίως και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιέλαιου.
Η σύγκρουση πυροδοτεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη.
Ήδη το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 119 δολάρια το βαρέλι…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης