Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Λευκός καπνός για κυρώσεις και embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Aυξάνεται η πίεση στη Μόσχα

Σύνοδος Κορυφής: Λευκός καπνός για κυρώσεις και embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Aυξάνεται η πίεση στη Μόσχα
Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο φόβος για εκτόξευση της ακρίβειας δεν έδεσαν τα χέρια των κρατών-μελών...
Σχετικά Άρθρα

Στα βαρύτερα μέχρι στιγμής «αντίποινα» κατά του Vladimir Putin και της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οδήγησαν τελικά σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και σε πιο αποδυναμωμένο πλαίσιο συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό εξαιτίας των ουγγρικών αντιρρήσεων.
Η συμφωνία για το μερικό πετρελαϊκό εμπάργκο, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στους κόλπους των «27», ανοίγει συνολικά το δρόμο της εφαρμογής για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
Την επίτευξη συναίνεσης στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με ανάρτησή του στο Twitter λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. 

O κ. Michel πρόσθεσε ότι "το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα: Την αποβολή από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση ακόμη 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία".

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal στη συμφωνία προβλέπεται εξαίρεση όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση της Ουγγαρίας.
Υπενθυμίζεται πως  λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονταν υπέρ μιας συμφωνίας.
Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπήρχε «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».
Μάλιστα, ο Οrban φέρεται να παρέπεμψε στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου, για την τελική μορφή του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες δεν φέρει αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Victor Orban είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως «η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό».
Η παρέμβαση του Οrban διέψευσε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την εκτίμηση αξιωματούχων και διπλωματών που έχουν δηλώσει πως παραμένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλείσει» το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε «κολλήσει» στο τμήμα που αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου.
Προηγουμένως, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, είχε χαμηλώσει τον πήχη για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις κυρώσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο (30-31/5/2022).
«Δεν έχουμε καταλήξει για το νέο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για επίλυση του θέματος τις επόμενες 48 ώρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία.
Εκτίμηση ωστόσο ότι θα υπάρξει συναίνεση «αργά ή γρήγορα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και άλλες χώρες

Πάντως, εκτός της Ουγγαρίας, και άλλες χώρες προέβαλαν αντιρρήσεις και ζήτησαν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Τέθηκαν ακόμη και άλλα θέματα, όπως η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, από άλλες πηγές.
Ειδικότερα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται κατά 50% με 96% από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις νέες υποδομές.
Οι εγγυήσεις από τους εταίρους τους αφορούν ακριβώς πώς θα αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας τους αν κλείσει η στρόφιγγα.
Αλλά, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας εκνευρισμό με τη στάση της.
Οι «27» συζήτησαν ακόμη το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και την εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα.
Σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει η Γερμανία μαζί με τις άλλες χώρες, αλλά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ολλανδία, οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις.

Draghi: «Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Putin τον πόλεμο»

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Putin τον πόλεμο αυτόν.
Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, κατά τη σημερινή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».
Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.
Ο Draghi, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών. 
Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό. 
Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. 
Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. 
Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ.  
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης