Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Δεν κάμφθηκε το ουγγρικό veto για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Νίκη Orban

EE: Δεν κάμφθηκε το ουγγρικό veto για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Νίκη Orban

Εξακολουθεί να υφίσταται διχογνωμία, καθώς αρκετές χώρες έχουν αντιταχθεί στη διάκριση για τις παραδόσεις παραδόσεων μέσω θαλάσσης και αγωγών στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία κέρδισε κατά κράτος όσον αφορά τις προϋποθέσεις που είχε θέσει για να αποδεχθεί το αναθεωρημένο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία δείχνει ότι δεν υποστηρίξει τη νέα συμβιβαστική λύση που της διασφαλίζει τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, όπως υποστηρίζουν κύκλοι των Βρυξελλών κι ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου συναντήθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 οι πρεσβευτές της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το αναθεωρημένο πακέτο κυρώσεων.
Οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το απόγευμα της ημέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Η συμβιβαστική πρόταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρευσε νωρίτερα την Κυριακή 29 Μαϊου 2022 μια πρόταση με την οποία απαγορεύει τις συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο διά θαλάσσης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ θα μεταθέσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές του ορυκτού καυσίμου από τον αγωγό Druzhba, μέσω του οποίου ρέει ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών της Ρωσίας προς την Ουγγαρία,

Άδικος διαχωρισμός

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε., προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή κυρώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών-μελών.
Επί της παρούσης εξακολουθεί να υφίσταται μια διχογνωμία, καθώς αρκετές χώρες έχουν αντιταχθεί στη διάκριση για τις παραδόσεις παραδόσεων μέσω θαλάσσης και αγωγών, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός είναι άδικος καθώς θα πλήττει δυσανάλογα τις προμήθειες τους.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες που ανησυχούν ότι οι προτεινόμενοι συμβιβασμοί θα μαλακώνουν υπερβολικά το πακέτο των κυρώσεων.

Πιέσεις για εξαιρέσεις

Το μέτρο να απαγορεύεται σε Ρώσους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα στην Ε.Ε. αποσύρθηκε από την τελευταία έκδοση του κειμένου μετά τις πιέσεις από την Κύπρο, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του εμπάργκο στο πετρέλαιο, έχουν οδηγήσει επίσης άλλα κράτη-μέλη να ζητούν εξαιρέσεις από το προτεινόμενο πακέτο.
Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και την ικανότητα της Ρωσίας να εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου της σε περίπτωση ευρωπαϊκού embargo, έχουν ήδη αμβλυνθεί στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες μέσω δεξαμενόπλοιων.

Σε έξι μήνες

H αποφαση για απαγόρευση εισαγωγών μέσω θαλάσσης, θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά σε περισσότερο από έξι μήνες για το αργό πετρέλαιο και σε οκτώ μήνες για τα προϊόντα διύλισης.
Πριν την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έστελνε περί των 720.000 βαρελιών αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της πέρυσι, όταν οι θαλάσσιοι όγκοι μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής ανέρχονταν σε 1,57 εκατ. βαρέλια.
Το μεγαλύτερο μέρος του ορυκτού καυσίμου μέσω των αγωγών κατευθύνεται προς τη Γερμανία και την Πολωνία, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν δείξει τη διάθεση να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο ανεξάρτητα το πώς θα κινηθεί η Ε.Ε.
Druzhba Adria Oil Pipeline, Croatia | EJAtlas
Ο αγωγός Druzhba

Την αναθεωρημένη πρόταση όσον αφορά το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εξέτασαν οι πρέσβεις των χωρών-μελών, καθώς ασκείται πίεση για συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης καθυστερώντας παράλληλα τους περιορισμούς στις εισαγωγές από έναν βασικό αγωγό, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις ουγγρικές αντιρρήσεις και να κλείσει συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων που ήδη καθυστέρησε αρκετά.

Τεχνική λύση για την Ουγγαρία

Η συγκεκριμένη πρόταση δίνει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, η οποία έχει αντιταχθεί στη συμφωνία, να βρει μια τεχνική λύση που να ικανοποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες.
Θα αντιμετωπίσει επίσης τις ανησυχίες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο, η Βουλγαρία θα λάβει μεταβατική περίοδο έως τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024 και η Κροατία θα μπορούσε να λάβει εξαίρεση για συγκεκριμένα προϊόντα.

Γερμανία: Φόβοι για κατάρρευση της ενότητας της ΕΕ εξαιτίας του embargo

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck εξέφρασε φόβους ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «άρχισε να καταρρέει» πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το embargo πετρελαίου κατά της Ρωσίας και τα σχέδια για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.
«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη μείνει ενωμένη.
Ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι.
Όμως έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει (η ενότητα) και να καταρρέει ξανά», είπε ο Habeck σε συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης