Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκινά ντόμινο κρίσης χρέους στην Ασία - Εκτός αγορών το Πακιστάν, στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση 37 δισ. δολ.

Ξεκινά ντόμινο κρίσης χρέους στην Ασία - Εκτός αγορών το Πακιστάν, στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση 37 δισ. δολ.
Σήμα κινδύνου για τις αναδυόμενες αγορές
Σχετικά Άρθρα
H κυβέρνηση του Πακιστάν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την παγκόσμια αγορά ομολόγων και τις εμπορικές τράπεζες, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντική την εξασφάλιση συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Miftah Ismail σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου για ντόμινο κρίσης χρέους στις αναδυόμενες αγορές εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού, των ασύμμετρων συνεπειών της κατάστασης στην αγορά εμπορευμάτων και της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Συμφωνία τον Ιούνιο

Τα ομόλογα σε δολάριο του Πακιστάν, τα οποία διολίσθησαν σε ιστορικό χαμηλό αυτόν τον μήνα, είχαν κέρδη την Παρασκευή 27 /5 μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων από την κυβέρνηση,
Το Πακιστάν επιδιώκει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για μνημόνιο σε επίπεδο προσωπικού  με το ΔΝΤ τον Ιούνιο ώστε να εξασφαλίσει γραμμές ρηματοδότησης.

Τιμές των καυσίμων

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΔΝΤ», είπε ο Ismail το Σάββατο 27/5 σε μια εικονική διάσκεψη. «Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες είναι όλες έτοιμες να δώσουν χρήματα, αλλά όλες λένε ότι πρέπει να πάμε πρώτα στο ΔΝΤ».
Ο πρώην πρωθυπουργός Imran Khan μείωσε και πάγωσε τις τιμές των καυσίμων, μπλοκάροντας το πρόγραμμα διάσωσης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο διάδοχός του Shehbaz Sharif, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, απαγόρευσε τις εισαγωγές πολυτελών ειδών και η κεντρική τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό το μήνα για να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές υψηλών όλων των εποχών.

Χρηματοδότηση

Το Πακιστάν χρειάζεται περίπου 36 έως 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Ιούνιο, είπε ο Ισμαήλ.
Μια συμφωνία με το ΔΝΤ θα βοηθούσε στην εξασφάλιση κεφαλαίων από άλλες πηγές, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και φιλικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Ο Ismail απέκλεισε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από την παγκόσμια αγορά ομολόγων και ξένες εμπορικές τράπεζες που έχουν δώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια στο παρελθόν.
Η απόφαση ελήφθη αφού το κράτος λέγεται ότι επέλεξε τις τράπεζες JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Standard Chartered Plc και Credit Suisse Group AG για τη διαχείριση οποιασδήποτε πώλησης ομολόγων.
Column chart of Weekly flows to/from emerging market mutual and exchange traded funds ($bn) showing Fund managers dump EM debt
Συναλλαγματικά αποθέματα

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει το Πακιστάν να αυξήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει χρέος ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι το υψηλότερο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του την τρέχουσα δεκατία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Πακιστάν θα καλυφθούν αφόσον εξασφαλίσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, επισήμανε σε επενδυτές και αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Murtaza Syed.

Μακροοικονομικός κίνδυνος

Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, τα οποία έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, πληθαίνουν τις πιθανότητες μιας παγκόσμιας κρίσης.
Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μακροοικονομικούς κινδύνους για τις προαναφερθείσες χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το 2020 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε από 57% κατά μέσον όρο σε 69%.
Μια πρώτη αθέτηση πληρωμής δείχνει την έκταση του προβλήματος. Τ
Το φθινόπωρο του 2020, η Ζάμπια δεν ήταν πλέον σε θέση να καλύψει τα χρέη της.

Γεωπολιτικές αναταράξεις 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει και πάλι την υψηλή εξάρτηση και την ευπάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι αυξημένες τιμές τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, καθώς και η εκ νέου διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού, έχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις.
Ο πληθωρισμός, η ύφεση στην ανάπτυξη του εμπορίου, η αύξηση των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο επιδεινώνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.
Από οικονομική άποψη, το χρέος αφ’ εαυτού του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.
Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να έχει εξισορροπητικό αντικυκλικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, τα υπερβολικά επίπεδα χρέους ενέχουν κινδύνους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα και περιορίζουν τον χώρο για την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Column chart of JPMorgan EMBI Global Diversified index, total  returns in the year to May 25, % showing EM debt is having its worst start to the year in almost three decades
Διαδικασίες αναδιάρθωσης

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε διεθνές επίπεδο.
Το κοινό πλαίσιο της G20, που εγκρίθηκε το 2020, είναι ένα πρώτο βήμα πλην όμως ανεπαρκές και αποσκοπεί στο να δώσει στις χώρες την ευκαιρία να διαπραγματευθούν ανά περίπτωση τον περαιτέρω χειρισμό των εκκρεμών χρεών τους.
Όπως επισημαίνεται στόχος πρέπει, επίσης, να είναι η συμπερίληψη των ιδιωτών πιστωτών σε επίπεδο συστημικό και νομικό, καθώς και η επέκταση του πλαισίου σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως οι αναδυόμενες οικονομίες.

Ηθική επιταγή

Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Χωρίς αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας συνολικής κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Και με αυτό, η πείνα, η φτώχεια και η ανισότητα μόνο θα χειροτερεύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης